Guvernul japonez recunoaşte pentru prima dată că RADIAŢIILE de la Fukushima au cauzat CANCER

Guvernul japonez a recunoscut pentru prima dată că leucemia de care suferă un fost muncitor de la centrala nucleară avariată de la Fukushima a fost cauzată de radiaţii, a anunţat marţi Ministerul nipon al Sănătăţii, relatează AFP în pagina electronică.

5277 afișări
Imaginea articolului Guvernul japonez recunoaşte pentru prima dată că RADIAŢIILE de la Fukushima au cauzat CANCER

Guvernul japonez recunoaşte pentru prima dată că RADIAŢIILE de la Fukushima au cauzat CANCER (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

În pofida faptului că şi alţi foşti muncitori de la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi (nord-est) - devastată de un tsunami care a urmat unui cutremur extrem de puternic pe 11 martie 2011- s-au îmbolnăvit de cancer, este pentru prima dată când expunerea la radiaţiile din instalaţie este în mod oficial desemnată drept cauză în declanşarea bolii, potrivit agenţiei franceze, citate pe site-ul postului TF1.

Alte trei cazuri în examinare

"Acest caz îndeplineşte condiţiile" pentru a fi recunoscut, afirmă Ministerul Sănătăţii.

Fostul muncitor avea aproximativ 30 de ani în perioada în care a lucrat - din octombrie 2012 şi până în decembrie 2013 - la centrala Fukushima Daiichi.

El a petrecut, de asemenea, mai multe luni, anterior, într-o altă instalaţie nucleară.

În afara acestui prim caz recunoscut, alte trei cazuri sunt în curs de examinare, a precizat ministerul, care a respins, anterior, mai multe alte dosare înaintate de către foşti muncitori.

Trei dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au intrat în fisiune la câteva ore după ce tsunamiul a devastat coasta de nord-est a arhipelagului, în urmă cu patru ani şi jumătate.

Explozii de hidrogen au avut loc, atunci, care au distrus clădiri din incinta instalaţiei, iar cantităţi foarte importante de elemente radioactive au fost emise în atmosferă.

Câteva mii de persoane expuse

Mii de muncitori s-au perindat zilnic la locul catastrofei, de atunci, pentru a prelua controlul asupra instalaţiilor, pentru a aplica mijloace de urgenţă, a stropi şi răci reactoarele, a retrage deşeuri contaminate, a încerca să gestioneze sutele de mii de tone de apă radioactivă şi pentru a pregăti dezmembrarea centralei.

Limita anuală de expunere a muncitorilor a fost crescută punctual în toiul crizei, după care a fost coborâtă la un nivel "mai obişnuit" pentru muncitorii din sector.

Niciun deces oficial legat de radiaţii

În mod oficial, nimeni nu a decedat din cauza expunerii la radiaţii în urma catastrofei de la Fukushima Daiichi, considerate cel mai grav accident atomic de la cel de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986.

Nici măcar moartea din cauza unui cancer de care suferea Masao Yoshida, directorul centralei la momentul accidentului, nu este legată, în mod oficial, de radiaţiile la care a fost expus în momentul respectiv.

Yoshida, care a decedat în iulie 2013, era prezent la Fukushima Daiichi în momentul dramei şi a muncit din greu, în instalaţie, în următoarele şase luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici