Guvernul şi opoziţia încearcă să pună capăt celor peste două luni de proteste violente în Venezuela

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a primit joi la Palatul Miraflor, la presiunea aliaţilor săi sud-americani, opoziţia moderată, într-o primă reuniune al cărei obiectiv este să încerce să pună capăt unor proteste sângeroase care durează de peste două luni, relatează AFP.

99 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi opoziţia încearcă să pună capăt celor peste două luni de proteste violente în Venezuela

Guvernul şi opoziţia încearcă să pună capăt celor peste două luni de proteste violente în Venezuela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 20 de reprezentanţi ai opozaiţiei moderate din cadrul coaliţiei opoziţiei Masa Unităţii Democratice (MUD) - inclusiv principalul opozant al lui Maduro, Henrique Capriles - participau la întâlnire, la care asistau ca observatori miniştrii de Externe din Ecuador, Columbia, Brazilia şi nunţiul apostolic, reprezentantul Vaticanului în Venezuela.

Impus de Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR), acest dialog inedit, de la instalarea la putere, în aprilie 2013, a lui Maduro, protejatul fostului preşedinte Hugo Chanez, are ca scop să pună capăt celor peste două luni de proteste ale studenţilor şi opozanţilor, care denunţă insecuritatea, nivelul de viaţă prea scump, inflaţia şi reprimarea poliţienească din această ţară, care dispune de cele mai importante de rezerve de petrol din lume.

Violenţe în cursul mobilizărilor s-au soldat, potrivit datelor oficiale, cu 39 de morţi, majoritatea prin împuşcare, peste 600 de răniţi, iar aproximativ 100 de anchete au fost deschise împotriva unor membri ai forţelor de ordine suspectaţi că au încălcat drepturile omului.

- "Nu dialog, ci dezbatere"

Întâlnirea, constând în luări de cuvânt, este transmisă în direct la toate posturile de radio şi televiziune din ţară.

Aşa cum se obişnuieşte în această ţară extrem de polarizată între susţinătorii şi opozanţii modelului "chavist", neîncrederea a continuat să submineze ambele tabere joi.

Deputatul Julio Borges, din cadrul partidului lui Henrique Capriles, Primero Justicia, una dintre principalele formaţiuni din cadrul MUD, a anunţat că nu are "nicio încredere în Guvern".

"Nu-l numim dialog. Ceea ce se va întâmpla este o dezbatere", a nuanţat el, apreciind că "acum, mai mult ca niciodată, manifestaţiile paşnice şi constituţionale sunt necesare pentru a exercita presiune în vederea unei schimbări radicale şi democratice".

"Unul dintre factorii care a determinat (Guvernul) să înceapă un dialog cu orice preţ" este "probabil presiunea internaţională", din cauza "imaginii proaste tot mai puternice (a autorităţilor), generate de reprimarea manifestanţilor", a declarat pentru AFP politologul John Magdaleno.

- Rezultat nesigur

Promis de mai multe săptămâni de către autorităţi, "dialogul" nu a avut loc, opoziţia refuzând să participe la "o farsă" şi la "un monolog", în timp ce Maduro, făcându-se că întinde o mână, pe de o parte, a încarcerat opozanţi, pe de altă parte.

Doi primari şi liderul Partidului Voluntad Popular (dreapta) Leopoldo Lopez, acuzaţi de instigare la violenţe, sunt încarceraţi de mai multe săptămâni. Partidul nu participă la întâlnirea de la Miraflores.

Deşi legitimitatea UNASUR a fost pusă în discuţie de către membri ai opoziţiei radicale, care-i reproşează o prea mare apropiere de Caracas, şeful diplomaţiei chiliene Heraldo Muñoz a apreciat, din contră, că "prietenii din străinătate sunt cei care pot contribui" la detensionarea situaţiei în ţară.

Rezultatul acestui "dialog" îi provoacă scepticism analistului John Magdaleno, în opinia căruia totul depinde de agenda discuţiilor, asupra căreia părţile nu s-au pus încă de acord.

Guvernul propune un plan de "pacificare" a ţării şi de dezvoltare economică, iar opoziţia insistă asupra unei legi de amnistiere a manifestanţilor urmăriţi în justiţie şi dezarmarea "colectivelor", grupări civile înarmate suspectate că sunt apropiate "chavismului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici