Guvernul ungar cere Curţii Supreme să examineze practicile din justiţie în urma cazului Cozma

Ministrul ungar al Justiţiei, Tibor Navracsics, îi cere preşedintelui Curţii Supreme, Peter Darak, să "examineze practicile din justiţie", în urma unor decizii recente ale Curţii de Apel în cazul uciderii handbalistului român Marian Cozma, relatează MTI.

251 afișări
Imaginea articolului Guvernul ungar cere Curţii Supreme să examineze practicile din justiţie în urma cazului Cozma

Marian Cozma (Imagine: Marian Rosca/Arhiva Mediafax Foto)

"În calitate de ministru, nu am voie să influenţez opinia publică privind o decizie a instanţei", a declarat Navracsics într-un interviu pentru un post de televiziune din Veszprem.

Ministrul a precizat însă că îi va cere preşedintelui Curţii Supreme să examineze dacă a fost aplicat un nivel suficient de rigoare la pronunţarea sentinţelor în unele cazuri foarte mediatizate, precum cel al uciderii lui Cozma.

Handbalistul român al echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal, la 8 februarie 2009, la clubul Patriota, din oraşul Veszprem, în altercaţie fiind implicaţi alţi doi coechipieri, Zarko Sesum şi Ivan Pesici, grav răniţi şi ei. Handbalistul român în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa.

La sfârşitul lui aprilie, Curtea de Apel din Gyor a decis reducerea pedepselor ucigaşilor lui Cozma, Sandor Raffael şi Gyozo Nemeth, de la închisoare pe viaţă la închisoare pe 18 ani pentru fiecare. Unui al treilea inculpat, Ivan Sztojka, care iniţial fusese condamnat la 20 de ani de închisoare, pedepsa i-a fost redusă la opt ani de închisoare.

Răspunzându-i unui parlamentar al partidului naţionalist radical Jobbik, premierul ungar Viktor Orban a declarat în Parlament, săptămâna trecută, că nu poate critica decizii individuale ale instanţelor, pentru că acest lucru ar crea impresia că Guvernul exercită presiuni asupra justiţiei. El a adăugat însă că viaţa unui om merită mai multă protecţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici