Hamid Karzai: Afganistanul nu are nevoie de "favorurile" occidentalilor

Preşedintele afgan Hamid Karzai, a cărui ţară beneficiază de o asistenţă străină de miliarde de dolari, a apreciat vineri într-un interviu că nu are nevoie "de favorurile" accidentalilor, cu trei săptămâni înainte de Conferinţa de la Londra privind viitorul Afganistanului.

20 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai: Afganistanul nu are nevoie de "favorurile" occidentalilor

Hamid Karzai: Afganistanul nu are nevoie de "favorurile" occidentalilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am nevoie de favorurile comunităţii internaţionale", a declarat preşedintele afgan, într-un interviu pentru postul internaţional de televiziune Al-Jazeera.

Occidentalii "sunt acolo pentru a combate terorismul şi noi lucrăm cu ei pentru securitatea şi stabilitatea Afganistanului", a adăugat Karzai.

"Ei trebuie să respecte Afganistanul şi Guvernul său şi trebuie să înţeleagă să suntem un popor, suntem o ţară, avem istoria noastră, mândria noastră, demnitatea noastră", a spus şeful statului afgan.

"Sărăcia noastră nu trebuie să fie un motiv pentru a ne ridiculiza sau a ne insulta", a subliniat el.

"Vreau ca ţările NATO să înţeleagă că războiul împotriva terorismului nu reprezintă dorinţa oricărei persoane care poartă turban, barbă şi costumul tradiţional", a subliniat Karzai.

"Noi vom cere (forţelor internaţionale, n.red.) să-şi înceteze percheziţiile nocturne în casele afgane", a afirmat el, ca răspuns la o întrebare vizând aşteptările sale de la Conferinţa de la Londra, prevăzută pentru 28 ianuarie.

Preşedintele afgan acuză periodic NATO că ucide fără discernământ civili afgani în timpul operaţiunilor de capturare a talibanilor.

La sfârşitul lunii decembrie, zece civili, printre care opt elevi, au fost ucişi în provincia Kunar, provocând puternica nemulţumire a lui Karzai. Forţele internaţionale au afirmat că au reacţionat în legitimă apărare împotriva unor persoane "care aveau vârsta necesară pentru a lupta" şi care trăgeau asupra lor.

Preşedintele afgan a avertizat de asemenea Statele Unite în legătură cu sosirea a peste 30.000 de militari suplimentari în lunile viitoare.

"Dacă aceste forţe vin pentru a furniza o protecţie poporului afgan şi pentru a-i îmbunătăţi viaţa, ei sunt bineveniţi. Dar dacă ele vin doar pentru a urmări talibanii în detrimentul civililor afgani, atunci desigur că acest lucru nu va avea consecinţe pozitive pentru noi", a subliniat Karzai.

Recunoscând că talibanii câştigă teren în ţară, preşedintele afgan a apreciat că este vorba despre o "combinaţie" de greşeli ale Guvernului său şi ale forţelor internaţionale.

"Au existat operaţiuni inutile (ale NATO), sanctuarele (talibanilor) de la frontiera afgană (cu Pakistanul) nu ne-au reţinut suficient atenţia, forţele noastre afgane nu au fost consolidate la timp, propriile noastre forţe au comis erori şi forţele NATO au comis erori serioase", a apreciat el.

Reales la 2 noiembrie după un scrutin marcat de fraude masive, preşedintele Hamid Karzai nu a reuşit deocamdată să obţină aprobarea celor şapte dintre cei 24 de miniştri pe care i-a prezentat deputaţilor.

La 28 ianuarie, reprezentanţii NATO, Statele Unite şi Guvernul afgan urmează să se reunească la Londra pentru a discuta despre viitorul Afganistanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici