Hamid Karzai: Înlocuirea lui Stanley McChrystal nu va contribui la soluţionarea conflictului

Înlocuirea comandantului forţelor internaţionale din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, "nu va contribui" la soluţionarea conflictului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan Hamid Karzai.

37 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai: Înlocuirea lui Stanley McChrystal nu va contribui la soluţionarea conflictului

Hamid Karzai: Înlocuirea lui Stanley McChrystal nu va contribui la soluţionarea conflictului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele consideră că ne aflăm într-o situaţie delicată cu partenerii noştri, în războiul împotriva terorismului, şi că orice vid (de putere) nu va contribui" la soluţionarea conflictului în curs, a declarat Waheed Omar într-o conferinţă de presă la Kabul.

Preşedintele Karzai a participat marţi la o video-conferinţă cu omologul său american, Barack Obama, a precizat purtătorul de cuvânt.

"Generalul McChrystal este un partener de încredere şi unul dintre cei mai importanţi oficiali ai acestui parteneriat şi credem în continuarea misiunii sale în Afganistan, în continuarea strategiei sale", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan.

"De la sosirea sa, el a luat multe măsuri bune care au contribuit nu numai la ameliorarea parteneriatului, dar şi la creşterea nivelului de încredere între parteneri şi poporul afgan", a adăugat Omar.

Preşedintele Karzai a declarat în "scurta" sa conversaţie cu Obama că are încredere în generalul McChrystal, potrivit purtătorului de cuvânt.

Comandantul forţelor internaţionale din Afganistan a fost convocat miercuri la Casa Albă, pentru a oferi explicaţii despre afirmaţiile controversate făcute într-un interviu acordat revistei Rolling Stone.

Barack Obama, care a fost înştiinţat luni seara despre articolul publicat în revistă, a evocat "un raţionament slab" în privinţa lui McChrystal, comandantul trupelor americane şi ale NATO din Afganistan, care a criticat administraţia americană.

El a adăugat că nu va lua nici o decizie în legătură cu situaţia sa decât în urma unei întâlniri cu acesta miercuri, la Washington.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, preşedintele, care s-a "înfuriat" după citirea textului, a afirmat că decizia sa va fi "în totalitate determinată de dorinţa de a garanta o strategie care să justifice curajul şi sacrificiul enorm" al militarilor americani în Afganistan, lăsând să se înţeleagă că McChrystal ar putea să-şi păstreze funcţia într-o periodă crucială pentru statul afgan.

Postul de televiziune CBS şi revista Time anunţă însă că oficialul militar de rang înalt şi-ar fi prezentat deja demisia.

Articolul publicat de Rolling Stone pune accentul pe disensiunile apărute în toamna anului trecut între armată şi Casa Albă, când Obama şi-a elaborat în amănunt decizia de a trimite efective suplimentare în Afganistan. Generalul a catalogat acea perioadă drept "penibilă".

Unul dintre consilierii săi a afirmat, sub protecţia anonimatului, că generalul nu a avut o impresie bună despre o întrevedere cu Obama la Casa Albă.

De asemenea, generalul McChrystal şi adjuncţii săi au făcut afirmaţii ironice la adresa vicepreşedintelui Joe Biden, cunoscut pentru scepticismul său faţă de strategia din Afganistan.

Comandantul forţelor internaţionale şi-a prezentat imediat "cele mai sincere scuze pentru acest portret".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici