Hillary Clinton cere lumii arabe să ia "imediat" măsuri privind normalizarea relaţiilor cu Israelul

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, le-a cerut miercuri ţărilor arabe să ia "imediat" măsuri "semnificative" în vederea normalizării relaţiilor lor cu Israelul.

31 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton cere lumii arabe să ia "imediat" măsuri privind normalizarea relaţiilor cu Israelul

Hillary Clinton cere lumii arabe să ia "imediat" măsuri privind normalizarea relaţiilor cu Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţările arabe au responsabilitatea de a susţine Autoritatea Palestiniană atât verbal, cât şi prin acţiuni, să ia măsuri pentru ameliorarea relaţiilor cu Israelul şi să îşi pregătească opinia în vederea (obţinerii) păcii şi acceptării Israelului în regiune", a declarat şefa diplomaţiei americane.

"Le cerem să accepte propunerea noastră de a lua măsuri semnificative imediat", a adăugat Clinton, în cadrul unui discurs rostit la Council of Foreign Relation, un institut de cercetare din Washington.

Secretarul de Stat a menţionat, de asemenea, apelurile lansate de preşedintele american, Barack Obama, cu privire la stoparea colonizării evreieşti în Cisiordania.

Ea a sugerat, însă, că aceste gesturi ale ţărilor arabe faţă de Israel ar oferi Guvernului israelian de dreapta mai multă susţinere politică privind stoparea colonizării.

"Aşteptăm anumite acţiuni din partea Israelului, dar recunoaştem că aceste decizii sunt dificile din punct de vedere politic", a declarat Clinton. "Şi ştim, de asemenea, că progresul pe calea păcii nu este doar responsabilitatea Statelor Unite sau a Israelului", a precizat ea.

"Anuar el-Sadat şi regele Hussein au depăşit obstacole importante, iar îndrăzneala şi viziunea lor au mobilizat opinia pacifistă din Israel, deschizând calea acordurilor durabile", a spus aceasta, referindu-se la şefii de stat egiptean şi, respectiv, iordanian, ambii decedaţi, care sunt în continuare singurii care au semnat un tratat de pace cu Israelul.

"Acordând sprijinul lor palestinienilor şi propunând o deschidere faţă de Israel, oricât de modeste ar fi ele, statele arabe ar putea avea acelaşi impact", a subliniat secretarul american de Stat.

"Transmit, deci, tuturor părţilor că a trimite mesaje de pace nu este suficient. Trebuie, de asemenea, să luaţi măsuri împotriva acţiunilor de instigare la ură, intoleranţă şi dispreţ care perpetuează conflictul", a conchis Hillary Clinton.

Aceasta s-a abţinut să reitereze apelurile pe care le-a făcut cu privire la stoparea totală a colonizării, însă un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat a dat asigurări că această omisiune nu reprezintă o schimbare a poziţiei americane în legătură cu acest subiect.

"Nu şi-a schimbat deloc poziţia privind colonizarea", a dat asigurări acest oficial, care a cerut protecţia anonimatului.

Un alt oficial din cadrul Departamentului de Stat a declarat că acest apel al lui Clinton, adresat arabilor, nu ar însemna că aceştia ar trebui să facă primul pas.

"Nu este vorba despre un pas, urmat de un altul şi apoi altul", a declarat acest oficial, care a dorit, de asemenea, protecţia anonimatului. "În fapt, atât secretarul american de Stat, cât şi trimisul special (pentru Orientul Mijlociu, George) Mitchell au respins ideea că una dintre părţi ar trebui să facă primul pas", a precizat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici