Hollande apreciază că "încă nu sunt îndeplinite" condiţiile unui acord asupra bugetului UE

François Hollande a declarat duminică, primindu-l pe Mario Monti într-o vizită, că "încă nu sunt îndeplinite" condiţiile obţinerii unui acord asupra bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 în cadrul viitorului summit european de la Bruxelles, în perioada 7-8 februarie.

139 afișări
Imaginea articolului Hollande apreciază că "încă nu sunt îndeplinite" condiţiile unui acord asupra bugetului UE

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ceea ce priveşte acest buget, "noi constatăm că negocierile sunt foarte dificile, deoarece vizează o concepţie a unei Europe fondate, în opinia noastră, atât pe o solidaritate şi o creştere (economică), cât şi pe interese naţionale. Şi este legitim ca fiecare şef de stat sau Guvern să îl apere pe al său (interesul naţional)", a declarat Hollande.

"Deci facem totul pentru ca, în cadrul viitorului Consiliu (European), să putem să ajungem la un acord, dar, în acest moment, încă nu sunt îndeplinite condiţiile" în acest sens, a adăugat şeful statului francez, la Palatul Elysée, alături de premierul italian Mario Monti, subliniind asupra unui "nou nivel de cooperare excepţională" între Franţa şi Italia.

"Însă ne mai rămân câteva zile şi îmi imaginez (că va fi necesară) o noapte întreagă pentru a ajunge la rezultatul pe care ni-l dorim cu toţii, adică la o negociere reuşită", a continuat Hollande.

"Eu îmi doresc să se ajungă la un acord" în timpul summit-ului european, a declarat, la rândul său, Monti, afirmând că speră la obţinerea unui "acord mai transparent şi mai echitabil".

Monti a notat că, începând din 2011, "Italia a devenit primul contributor (net) al Uniunii Europene".

Liderii europeni se vor întâlni joi şi vineri la Bruxelles cu obiectivul de a ajunge la un compromis asupra bugetului UE pentru perioada 2014-2020, după un eşec, la precedentul summit, la sfârşitul lui noiembrie, cu privire la acest subiect.

În cursul acestui summit, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a propus un buget UE în valoare de 973 de miliarde de euro, reprezentând 1,01% din PIB-ul european,

Însă liderii europeni nu au reuşit să îşi soluţioneze divergenţele, nici cu privire la suma tăierilor cerute de anumite state membre şi nici cu privire la repartizarea acestor reduceri de cheltuieli între diferitele politici europene.

Potrivit mai multor surse europene, negocierile vizează un total de 20 până la 25 de miliarde de euro, reprezentând tăieri suplimentare, de operat în cadrul ultimului proiect de compromis prezentat în cursul summit-ului din noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici