Hollande avertizează sindicatele în privinţa grevelor, înainte de campionatul Euro 2016

Preşedintele francez, Francois Hollande, avertizează sindicatele în privinţa încercărilor de a întrerupe campionatul Euro 2016 care debutează vineri seară cu meciul România-Franţa pe stadionul naţional din Paris, cu grevele pe fondul reformei Muncii, care durează de câteva luni, relatează BBC.

457 afișări
Imaginea articolului Hollande avertizează sindicatele în privinţa grevelor, înainte de campionatul Euro 2016

Hollande avertizează sindicatele în privinţa grevelor, înainte de campionatul Euro 2016 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Vatmanii de tren ameninţă că voi intra în grevă, fiind afectat traficul pe o linie de transport care face legătura către cartierul Saint-Denis de la periferia Parisului, unde se află Stade de France, pe care se va disputa meciu România-Franţa.

Suporterii care au ajuns în Paris şi în alte oraşe din Franţa în cursul acestei săptămâni au fost "întâmpinaţi" cu deşeuri menajere necolectate pe fondul grevei serviciilor de colectare.

În plus, ţara se confruntă cu un nivel ridicat de risc terorist de pe 13 noiembrie 2015, când au avut loc mai multe atentate în Paris, soldate cu 130 de morţi, încercând să-şi revină de pe urma inundaţiilor puternice care au provocat pagube majore în regiunile din centrul şi nordul ţării.

Hollande a subliniat că fiecare are de respectat o responsabilitate pentru ca turneul de fotbal să se desfăşoare fără vreun incident.

"Fac apel la simţul responsabilităţii al fiecăruia, pentru că dacă statul trebuie să-şi îndeplinească datoria - şi o va face - va lua toate măsurile în caz de necesitate", a avertizat joi seară Hollande. "În acelaşi timp, este la fel de important ca acei care participă la aceste manifestări sau care le organizează să-şi îndeplinească datoria, ca acest măreţ eveneiment să fie unul popular", a mai precizat liderul francez.

Ministrul francez al Sporturilor, Thierry Braillard, a lansat un apel către uniunile sindicale să ia în considerare suporterii.

"Aşa cum există momente în care pot fi organizate greve, acum suntem în ajunul unui eveniment prin care vor împiedica unii suporteri să ajungă pe stadion", a declarat ministrul francez. "Aşa ceva nu este normal", a completat acesta.

Dar unii dintre protestatarii nu se lasă intimidaţi. Berenger Cernon, vatman de tren şi secretar general al uniunii CGT, consideră că protestele sunt total legitime şi pot fi desfăşurate oricând.

"Nu noi am stabilit calendarul", a explicat el. "Nu noi am decis că turneul Euro 2016 se va organiza la această dată. În prezent, are loc o mişcare socială, reorganizarea câmpului muncii continuă, legile Muncii continuă", a subliniat Cernon.

"Vrem ca la negocierile pentru acorduri colective să participe toată lumea. Deci da, cu siguranţă asta va afecta campionatul Euro şi vom continua cu grevele", a avertizat reprezentantul uniunii CGT.

Potrivit autorităţilor franceze, circa 3.000 de tone de deşeuri menajere au rămas necolectate în Paris. Grămezi de gunoaie necolectate au fost înregistrate şi în Marseille, unde vor fi organizate patru meciuri Euro 2016, printre care cel dintre Marea Britanie şi Rusia de sâmbătă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici