Hollande: Franţa, pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă să gazeze nevinovaţi. Când se va hotărî o posibilă acţiune militară

Preşedintele François Hollande a declarat marţi că Franţa este "pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă să gazeze (persoane) nevinovate" în Siria, unde "războiul civil (...) ameninţă în prezent pacea în lume".

693 afișări
Imaginea articolului Hollande: Franţa, pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă să gazeze nevinovaţi. Când se va hotărî o posibilă acţiune militară

Hollande: Franţa, pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă să gazeze nevinovaţi. Când se va hotărî o posibilă acţiune militară (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Lumea este cuprinsă de groază după confirmarea utilizării de arme chimice în Siria. Totul te conduce să crezi că regimul este cel care a comis acest act abject, care îl condamnă definitiv în ochii lumii", a afirmat Hollande, într-o declaraţie de politică externă, la Paris, potrivit unei ştiri de ultimă oră.

"Responsabilitatea noastră este de a căuta riposta cea mai potrivită faţă de abuzurile regimului sirian (...). Franţa este pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă de a gaza (persoane) nevinovate", a anunţat şeful statului francez.

În contextul în care se conturează o ripostă internaţională, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, imposibil de obţinut din cauza votului rus de veto, François Hollande a invocat "responsabilitatea de a proteja civili", aşa cum a fost votată în 2005 de Adunarea Generală a ONU. Atacul chimic de la 21 august comis la periferia Damascului, atribuit regimului, s-a soldat cu sute de morţi.

Preşedintele Franţei a calificat drept "război civil" conflictul din Siria.

"Acest război civil ameninţă în prezent pacea în lume", a subliniat el, notând că acest "conflict se propagă de-acum la nivelul întregii regiuni, în Liban prin atentate, în Iordania şi Turcia prin afluxul de refugiaţi, în Irak prin dezlănţuirea unor violenţe sângeroase".

Pe de altă parte, clasa politică franceză pare foarte circumspectă în perspectiva unei eventuale intervenţii militare occidentale în Siria, diverse voci din cadrul opoziţiei de dreapta, dar şi din cadrul stângii avertizând cu privire la "riscurile" unei asemenea acţiuni.

Reacţiile s-au multiplicat marţi, în contextul în care Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Franţa, par tot mai hotărâţi să lanseze o lovitură împotriva regimului sirian, acuzat că se află la originea atacului chimic de la 21 august lângă Damasc.

"Franţa nu se va deroba de responsabilităţile pe care le are", a declarat marţi o sursă apropiată preşedinţiei. Opţiunile aflate pe masă merg de la consolidarea sancţiunilor internaţionale şi până la bombardamente aeriene şi înarmarea rebelilor sirieni.

Principalele voci ale dreptei, inclusiv preşedintele UMP Jean-François Copé, păstrează tăcerea pentru moment. Harlem Désir, preşedintele Partidului Socialist (PS), nu s-a exprimat nici el.

Fostul ministru de Externe al lui Nicolas Sarkozy în perioada februarie 2011-mai 2012 Alain Juppé a îndemnat la "depăşirea blocajelor de la ONU şi ajutorarea militară a rezistenţei siriene". Însă Rachida Dati, fost ministu al Justiţiei, a declarat că se teme "că haosul provoacă haos".

François Bayrou (centru) preconizează "o mecanică implacabilă" care, "în anumite momente aminteşte pregătirea Războiului din Irak", în 2003. Frontul Naţional (extrema dreaptă) refuză ceea ce numeşte o "diplomaţie de cowboys" şi reclamă o dezbatere parlamentară.

Este şi cazul Partidului Comunist, al cărui secretar general Pierre Laurent a apreciat că "bombardarea Siriei va intensifica războiul" şi implică riscul "unei afectări a întregii regiuni", în timp ce aliatul său Jean-Luc Mélenchon îndeamnă liderii occidentali să "nu se grăbească, cu sânge rece".

Hollande: O decizie cu privire la o acţiune militară în Siria va fi luată "în zilele următoare"

Preşedintele François Hollande a anunţat, într-o declaraţie de politică externă susţinută marţi la Paris, că o decizie cu privire la o acţiune militară în Siria va fi luată "în zilele următoare", relatează AFP.

"Există momente în care această responsabilitate este greu de angajat. Să angajezi sau nu angajezi Franţa, să acţionezi sau să nu acţionezi, să decizi sau să nu decizi, să intervii sau să nu o faci, o dată în plus această problemă va reveni în zilele următoare", a declarat şeful statului în faţa ambasadorilor francezi.

"Franţa a decis să îşi exercite oriunde responsabilitatea, pentru ea şi pentru restul lumii", a subliniat el, în contextul în care un atac chimic comis pe 21 august la periferia Damascului, atribuit de către Paris regimului, s-a soldat cu sute de morţi.

Şeful statului francez a declarat anterior că a decis să "sporească susţinerea militară faţă de coaliţia naţională siriană" (opoziţia), fără să facă alte precizări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici