Hollande nu exclude un vot în Parlament pe tema unei intervenţii în Siria

Preşedintele François Hollande nu exclude să ceară un vot în Parlament, reclamat cu insistenţă de către opoziţie, cu privire la o angajare franceză în Siria, a anunţat marţi un ministru, sugerând că acest vot ar putea avea loc după cel al Congresului american.

103 afișări
Imaginea articolului Hollande nu exclude un vot în Parlament pe tema unei intervenţii în Siria

Francois Hollande (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Un vot al parlamentarilor francezi "nu este un subiect tabu pentru François Hollande", a declarat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Alain Vidalies, contactat de postul de radio RTL.

Însă dezbaterea parlamentară asupra problemei siriene programate miercuri "poate avea loc doar fără vot (...) Asupra a ce am vota miercuri?", a declarat ministrul, în contextul în care Barack Obama a condiţionat atacuri americane în Siria de autorizarea Congresului american, care se va reuni începând de la 9 septembrie.

Constituţia franceză prevede că preşedintele Republicii informează Parlamentul în legătură cu decizia sa de a ordona o intervenţie a trupelor franceze în străinătate cel mai târziu după trei zile de la începerea intervenţiei, dar Legea fundamentală nu impune un vot în acest sens.

Premierul Jean-Marc Ayrault nu a exclus, la rândul său, posibilitatea ca în Parlament să aibă loc, la un moment dat, o consultare însoţită de un vot. "Preşedintele Republicii este cel care decide dacă un vot, pe care Constituţia noastră nu îl cere, este necesar să aibă loc", a relevat el.

Însă el a reafirmat că şedinţa parlamentară de miercuri va fi "o dezbatre fără vot", având în vedere că "decizia ultimă" de a interveni în Siria va fi luată de către François Hollande doar atunci când va fi constituită o "coaliţie".

De fapt, Franţa nu intenţionează să intervină singură în Siria. "În cazul în care Congresul american se opune intervenţiei, Franţa nu va merge", a subliniat luni Patricia Adam, preşedinta Comisiei pentru Apărare din cadrul Adunării Naţionale franceze.

"În cazul în care Congresul (Statelor Unite) spune «da» unui atac, atunci se va pune problema dacă noi susţinem o intervenţie", a adăugat ea.

Cu o zi înaintea acestei dezbateri parlamentare, clasa politică franceză afişează disensiuni care contrastează cu consensul privind intervenţia în Mali, la începutul anului.

Cei mai mulţi dintre "tenorii" dreptei, inclusiv fostul premier François Fillon, insistă asupra "izolării" Franţei, abandonată de Marea Britanie, fragilizată de prudenţa Statelor Unite şi privată de orice susţinere la ONU, din cauza voturilor de veto ale Rusiei şi Chinei.

Ei reclamă ca, după modelul lui David Cameron şi Barack Obama, François Hollande să ceară un vot în Parlament, unii deputaţi mergând până la a ameninţa cu boicotarea şedinţa de miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici