Honduras şi Guatemala acţionează pentru a opri un grup de migranţi să ajungă în SUA după ameninţările lui Donald Trump

Organizatorul unei caravane de migranţi din Honduras a fost reţinut marţi în Guatemala, în timp ce guvernul SUA a ameninţat că va retrage ajutorul acordat ambelor ţări, precum şi pentru El Salvador, în cazul în care fluxul de migranţi care vor să ajungă în SUA nu va fi oprit, relatează Reuters.

392 afișări
Imaginea articolului Honduras şi Guatemala acţionează pentru a opri un grup de migranţi să ajungă în SUA după ameninţările lui Donald Trump

Honduras şi Guatemala acţionează pentru a opri migranţii după ameninţările lui Trump

Peste 3.000 de migranţi, conform estimărilor organizatorilor, au trecut din Honduras în Guatemala călătorind spre nord, după o confruntare cu poliţia.

Ministerul de Externe din Honduras a invitat cetăţenii să nu se alăture grupului. Guvernul "îndeamnă hondurienii să nu participe la această mobilizare neregulată pentru a nu fi folosiţi de o mişcare care este clar politică".

Dincolo de frontiera, ofiţerii de poliţie din Guatemala l-au reţinut pe Bartolo Fuentes, un fost parlamentar din Honduran, din mijlocul mulţimii pe care el şi alţi trei organizatori au condus-o de la San Pedro Sula, din Honduras, de sâmbătă.

Măsurile au urmat comentariilor preşedintelui american Donald Trump, care a indicat că administraţia sa va opri ajutoarele dacă guvernele statelor din America Centrală nu vor acţiona, într-un ultim efort de a-şi manifesta opoziţia faţă de imigraţie.

Ministerul de securitate din Honduras a declarat că Fuentes a fost reţinut pentru că "nu a respectat regulile de imigraţie din Guatemala" şi că va fi deportat înapoi în Honduras în orele următoare.

Oficiali de securitate de la graniţa dintre Guatemala şi Honduras, în Agua Caliente, au blocat drumul pentru a împiedica pătrunderea unui alt grup mult mai mic, au arătat imaginile difuzate de televiziune de la graniţă.

Cetăţenii adulţi din Guatemala, Honduras, El Salvador şi Nicaragua au nevoie doar de prezentarea cărţilor de identitate naţionale pentru a putea trece frontiera dintre ele. Această regulă nu se aplică atunci când ajung în Mexic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici