Hugo Chavez conduce în continuare Venezuela, afirmă vicepreşedintele Nicolas Maduro

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez, spitalizat începând de luni la Caracas, gestionează în continuare afacerile statului, a declarat vineri seara vicepreşedintele Nicolas Maduro, dezminţind astfel zvonuri care circulă pe Twitter cu privire la un vid politic şi militar.

249 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez conduce în continuare Venezuela, afirmă vicepreşedintele Nicolas Maduro

Hugo Chavez (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Chavez s-a întâlnit vineri cu colaboratorii săi şi a examinat împreună cu ei dosarele Guvernului, a precizat numărul doi al regimului pentru postul public de televiziune VTV.

Preşedintele, care a fost supus unei traheotomii şi care este nevoit să utilizeze o canulă ce îl împiedică să vorbească, "a comunicat cu noi prin note scrise şi a trasat direcţii" guvernamentale, a adăugat Maduro, după o reuniune de cinci ore şi jumătate cu şeful statului.

"Ne-a împărtăşit imensa bucurie faţă de faptul că s-a întors la Caracas", după mai bine de două luni de spitalizare la Havana pentru un cancer, a continuat vicepreşedintele, intervievat în prezenţa mai multor miniştri în holul spitalului militar unde este internat Chavez începând de luni.

Guvernul a emis joi seara, pentru prima dată, un mesaj îngrijorător ce anunţă o evoluţie "defavorabilă" a insuficienţei respiratorii de care suferă prepedintele venezuelean, în vârstă de 58 de ani, după a patra operaţie de cancer la care a fost supus pe 11 decembrie.

Publicarea acestui buletin medical foarte pesimist despre starea de sănătate a preşedintelui a acreditat, potrivit unor observatori, teza unui plan guvernamental vizând construirea unei tranziţii progresive în favoarea favoritului său desemnat, Nicolas Maduro.

Chavez l-a desemnat la 8 decembrie pe Maduro ca succesor, în cazul în care se va afla în "incapacitate" de a exercita puterea, ceea ce ar antrena noi alegeri.

Reales în octombrie 2012, şeful statului nu a putut să depună jurământul la data prevăzută, pe 10 ianuarie, dar instanţa supremă a apreciat că poate să o facă mai târziu, când îşi va reveni.

Chavez, care conduce statul începând din 1999, s-a dus pe 10 decembrie la Havana, unde a fost operat a doua zi pentru a patra oară de un cancer diagnosticat în iunie 2011.

Înainte de revenirea-surpriză la Caracas, anunţată într-un mesaj postat pe Twitter care nu a fost însoţit de vreo imagine, Chavez a rămas invizibil şi tăcut timp de două luni, până la difuzarea, pe 14 februarie, de către Guvern, a unei fotografii cu şeful statului pe patul de spital, în Cuba, zâmbind şi înconjurat de fiicele sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici