Hugo Chavez decide revenirea ambasadorului venezuelan în Columbia

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a decis revenirea în Columbia a ambasadorului pe care îl rechemase săptămâna trecută, când autorităţile de la Caracas au suspendat relaţiile cu ţara vecină, din cauza unui proiect de acord militar între Bogota şi Washington.

9 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez decide revenirea ambasadorului venezuelan în Columbia

Hugo Chavez decide revenirea ambasadorului venezuelan în Columbia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Întoarce-te la Bogota, Gustavo (Marquez)! Mergi la lucru, sunt multe de făcut", i-a spus vineri seara Chavez ambasadorului, la finalul unei reuniuni la palatul prezidenţial, în prezenţa senatoarei columbiene de stânga Piedad Cordoba şi a unor membri ai organizaţiei neguvernamentale Columbieni pentru Pace.

"Desigur că nu avem un proiect privind încetarea relaţiilor" cu Columbia, a precizat Chavez, în ceea ce părea o schimbare radicală a poziţiei sale.

Săptămâna trecută, Chavez a anunţat rechemarea ambasadorului şi o suspendare a relaţiilor bilaterale pentru a protesta faţă de un proiect ce prevede punerea a şapte baze columbiene la dispoziţia Statelor Unite, oficial pentru a ajuta Bogota să lupte împotriva traficului de droguri şi a terorismului.

Câteva zile mai târziu, şeful statului venezuelan a anulat un acord încheiat în aprilie cu omologul său columbian, Alvaro Uribe, care prevedea importul a 10.000 de vehicule.

În plus, Chavez mai anunţase că intenţionează să găsească noi furnizori pentru importurile - estimate la şase miliarde de dolari pe an - provenind din Columbia şi că se va orienta în special către ţări "prietene", precum Brazilia şi Argentina.

Venezuela, primul exportator latino-american de petrol, importă majoritatea produselor de bază şi suferă de penurii de orez, zahăr, lapte sau cafea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici