Igor Dodon ameninţă că va bloca noua Strategie Naţională de Apărare a Republicii Moldova

Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a ameninţat că va bloca adoptarea noii Strategii Naţionale de Apărare, dacă Parlamentul va refuza să implementeze schimbările propuse de acesta, informează publicaţia rusă Nezavisimaia gazeta, citată de site-ul Deschide.md.

545 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon ameninţă că va bloca noua Strategie Naţională de Apărare a Republicii Moldova

Igor Dodon ameninţă că va bloca noua Strategie Naţională de Apărare a Republicii Moldova

"Cabinetul preşedintelui a adus mai multe schimbări la Strategia Naţională de Securitate. Dacă Parlamentul va adopta versiunea originală, atunci o voi bloca", a declarat Dodon.

Preşedintele consideră că Guvernul pro-european încearcă să convingă populaţia că Rusia şi Transnistria reprezintă o ameninţare la adresa Republicii Moldova.

"Ei sperie poporul cu ameninţări din partea Federaţiei Ruse şi Transnistriei, deoarece nu au ce spune despre vectorul pro-european (...) Dar alegerile parlamentare vor pune totul în ordine, oamenii vor vota pentru cei în care cred şi totul va fi bine”, susţine Dodon.

Noua Strategie Naţională de Apărare a Republicii Moldova prevede "realizarea unui sistem eficient de apărare, pe măsura provocărilor de securitate, capabil să asigure prevenirea, descurajarea şi respingerea eventualelor agresiuni, atacuri şi acţiuni subversive la adresa suveranităţii independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

Proiectul a fost adoptat săptămâna trecută, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare pentru Securitate Naţională.

Potrivit publicaţiei Balkan Insight, dacă va bloca documentul şi va refuza să confirme decizia Guvernului şi Parlamentului, Dodon riscă să fie suspendat temporar din funcţie. Acesta a fost deja suspendat de trei ori, încă de la preluarea funcţiei de preşedinte, în 2016.

Regiunea separatistă Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici