Igor Dodon: Învestirea ministrului Apărării Eugen Sturza e dincolo de limita legitimităţii politice

Preşedintele moldovean Igor Dodon, suspendat temporar de către Curtea Constituţională, a declarat marţi că învestirea lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, depăşeşte limita legitimităţii politice, relatează site-ul deschide.md.

555 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon: Învestirea ministrului Apărării Eugen Sturza e dincolo de limita legitimităţii politice

Igor Dodon: Învestirea ministrului Apărării Eugen Sturza e dincolo de limita legitimităţii politice

"Guvernarea va cădea în groapa pe care o sapă altora. Actul învestirii ministrului Apărării e dincolo de limita legitimităţii politice şi arată cum neputinţa îi face pe guvernanţi să comită erori grave. Prin faptul că nu le-am permis celor din guvernarea democrată să forţeze mîna preşedintelui, i-am adus în situaţia ca ei să utilizeze din nou ultimul as din mînecă pe care îl au – Curtea Constituţională. Însă precedentele pe care democraţii au îndrăznit să le creeze vor deveni instrumentul din cauza căruia tot ei vor avea de pătimit. Vor fi loviţi de bumerangul pe care l-au lansat", a transmis Dodon, prin intermediul contului de Facebook.

Eugen Sturza a depus marţi jurământul în funcţia de ministru al Apărării. Decretul a fost semnat de şeful legislativului, Andrian Candu, care a exercitat temporar interimatul funcţiei de preşedinte al ţării.

Guvernul de la Chişinău a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. În schimb, Dodon l-a propus pe Victor Gaiciuc pentru această poziţie.

Igor Dodon a reiterat faptul că a fost supus unor presiuni politice din partea Guvernului de la Chişinău şi a militat pentru modificarea statutului preşedintelui.

"Îi asigur pe cetăţeni şi pe partenerii străini că nici Guvernul, nici majoritatea parlamentară a democratilor nu vor putea nici de acum încolo să exercite presiune politică asupra preşedintelui ţării. Eu am mandat de la popor şi mă voi supune doar poporului. Iar demisia mea ca preşedinte o poate decide doar poporul şi nimeni altcineva. Guvernarea democrată nu mă poate demite, oricît de mult îşi doreşte asta. Acum toţi cetăţenii s-au putut convinge de necesitatea trecerii la stat prezidenţial, în care şeful statului ales în mod direct să aibă împuterniciri suplimentare, stipulate în Constituţie, aşa cum cere logica politică", a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

Igor Dodon a anunţat că, împreună cu susţinătorii săi, va desfăşura o amplă campanie de informare şi de colectare a semnăturilor în favoarea statului prezidenţial. De asemenea, Dodon afirmă că nu va ceda presiunilor şi nu va legitima ceea ce consideră că este în detrimentul intereselor statului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici