Igor Dodon îşi doreşte revizuirea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi UE

Igor Dodon i-a tranmis, marţi, comisarului european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, că îşi doreşte revizuirea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, relatează Deschide.md.

1621 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon îşi doreşte revizuirea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi UE

Igor Dodon îşi doreşte revizuirea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi UE

Preşedintele Republicii Moldova susţine că perspectiva exporturilor produselor moldovene pe piaţa europeană este redusă, argumentând că este necesară o revizuire a Acordului care să permită ”creşterea substanţială a capacităţilor interne de producţie”. Dodon susţine că este necesară revenirea la o relaţie asimterică.

Declaraţiile lui Dodon au fost făcute după o întrevedere cu comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, care se află într-o vizită oficială la Chişinău.

”Uniunea Europeană este un partener comercial important pentru ţara noastră. Atestăm o creştere a raporturilor comerciale atât referitor la importurile, dar şi la exporturile în Uniunea Europeană. Totodată, în structura exporturilor ar fi bine să existe mult mai multe produse şi servicii cu valoare adăugată, care ar ajunge pe piaţa europeană. Am subliniat faptul că trebuie să revizuim Acordul de Liber Schimb şi să revenim la regimul de preferinţe comerciale autonome, respectiv la comerţul asimetric cu Uniunea Europeană”, a scris Dodon pe Facebook.

”Revizuirea Acordului în acest sens va permite creşterea substanţială a capacităţilor noastre interne de producere, inclusiv de export. În acelaşi timp, am solicitat Comisarului European majorarea unor cote de export pentru produsele moldoveneşti care se bucură de creştere anuală pe piaţa Uniunii Europene. De asemenea, am intervenit cu solicitarea de păstrare pentru regiunea transnistreană a prevederilor şi raporturilor comerciale cu UE şi pentru anul 2018. Pledez pentru o balanţă echilibrată a Republicii Moldova, în primul rând, ţinând cont de interesele economice ale ţării noastre, care sunt atât în Est, cât şi în Vest”, a adăugat liderul de la Chişinău.

În luna iunie a anului 2014, Uniunea Europeană şi Republica Moldova au semnat un Acord de Asociere, care include un regim de comerţ preferenţial: Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici