Imigranţii români, motiv de polemică într-o dezbatere între vicepremierul Clegg şi liderul UKIP

Vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg şi liderul partidului naţionalist UKIP Nigel Farage au avut un schimb de replici pe tema afluxului de imigranţi români şi bulgari, într-o dezbatere televizată pe tema viitorului Marii Britanii în UE.

175 afișări
Imaginea articolului Imigranţii români, motiv de polemică într-o dezbatere între vicepremierul Clegg şi liderul UKIP

Nigel Farage şi Nick Clegg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vicepremierul Nick Clegg, a cărui formaţiune face parte din coaliţia aflată la guvernare la Londra, a calificat drept "neadevărate" şi o tactică de "înspăimântare" declaraţiile liderului UKIP, care a avertizat anul trecut că 29 de milioane de români şi bulgari "vor invada" Regatul Unit după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, relatează BBC News online.

În replică, Nigel Farage a reafirmat că o creştere a numărului de imigranţi în Marea Britanie ameninţă locurile de muncă şi salariile cetăţenilor britanici. "Eu nu spun că 29 de milioane de persoane au dreptul să vină în Marea Britanie şi susţin că în total 485 de milioane au dreptul necondiţionat să lucreze în Marea Britanie", a afirmat liderul UKIP.

El a declarat că aderarea ţărilor din estul Europei la UE a afectat locurile de muncă a sute de mii de persoane din domeniul construcţiilor, în contextul "afluxului" de imigranţi din aceste state în Marea Britanie.

Liderul liberal-democrat a subliniat însă că imigraţia a fost benefică pentru economia Marii Britanii, susţinând că serviciile de sănătate ar fi intrat "în colaps" fără muncitorii străini, şi a respins, de asemenea, acuzaţiile liderului UKIP privind imigraţia necontrolată. "Eu nu vreau să văd cum oamenii îşi pierd locurile de muncă din cauza antieuropenismului lui Nigel Farage", a afirmat Clegg.

Schimburile de replici între cei doi politicieni pe tema imigraţiei au continuat în cadrul dezbaterii, unde au fost abordate, printre altele, probleme referitoare la comerţ, drepturile omului, sau referendumul în vederea viitorului Marii Britanii în UE.

Formaţiunea UKIP a adoptat o poziţie dură pe tema imigraţiei în contextul ridicării restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie.

De asemenea, UKIP susţine şi reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană, chiar ieşirea ţării din blocul comunitar.

În schimb, vicepremierul liberal-democrat britanic Nick Clegg a generat nemulţumire, după ce a declarat că nu va exista un "aflux" de imigranţi în Marea Britanie, în urma ridicării restricţiilor pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici