În interiorul unei şcoli de spionaj: Tehnicile cruciale pe care le învaţă viitorii agenţi secreţi

Tehnici de identificare a minciunii, supravieţuirea în cazul unei curse cu focuri de armă, relaţii internaţionale, psihologie şi limbi străine se numără printre cursurile urmate de elevii şcolilor de spioni, arată un raport obţinut de o revistă germană.

13876 afișări
Imaginea articolului În interiorul unei şcoli de spionaj: Tehnicile cruciale pe care le învaţă viitorii agenţi secreţi

În interiorul unei şcoli de spionaj: Tehnicile cruciale pe care le învaţă viitorii agenţi secreţi (Imagine: Shutterstock)

Redactorii reviste germane Focus au obţinut acces la informaţii rare de interior privind procedurile secrete de antrenament şi educaţie ale şcolii de spionaj Bundesnachrichtendienst (BND), echivalentul german al CIA.

  • Elevii şcolii de spionaj trebuie să deprindă cea mai importantă tehnică a unui spion: să convingă sursele să dezvăluie secrete

Potrivit raportului prezentat de revista Focus, un ofiţer al serviciilor de inteligenţă a aflat, în 90 de minute de discuţie cu un lord, statutul său civil, ocupaţia, cariera, hobby-urile şi notele la examenele din facultate ale fiicei lui. Până la sfârşitul întâlnirii, agentul îşi îndeplinise misiunea în timp ce lordul se îndrăgostise.

"Trebuie de asemenea să îşi dea seama ce îi motivează pe oameni şi care sunt vulnerabilităţile lui", a spus un fost ofiţer CIA, Lindsay Moran, într-un interviu pentru Pursuit Magazine. "Pentru că aceasta este informaţia pe care o vei folosi ca să îi manipulezi pentru a obţine ce vrei - adică informaţia secretă".

  • Trebuie să ştie cum să mintă - şi să îşi dea seama când altcineva minte

Lumea informaţiilor secrete include multe minciuni, iar ofiţerii trebuie să se priceapă la asta. Nu numai că trebuie să fie buni în acest aspect, dar trebuie să fie capabili să identifice atunci când altcineva este. Pregătirea în această direcţie începe din ziua întâi, iar prietenii şi familia nu trebuie să ştie nimic.

Ofiţerii inventează şi poveşti elaborate pe care le folosesc pentru a exersa minciunile atunci când colegii le pun întrebări personale. Fostul preşedinte al Statelor Unite Bill Clinton este un exemplu dat de manuale privind depistarea unui mincinos, în urma greşelilor pe care le-a făcut în scandalul Lewinsky.

  • Spionii învaţă tehnici avansate de condus, ca de exemplu cum să scape de cineva care îi urmăreşte

Toate aspectele condusului sunt acoperite. Ofiţerii sunt învăţaţi cum să evite să fie urmăriţi, cum să îşi dea seama când cineva este pe urma lor şi cum să scape de ei în acest caz.

Agenţi secreţi ai BND învaţă nu numai să evite suspiciuni, dar şi cum să supravieţuiască curselor violente şi în viteză. Trei ofiţeri au spus că au supravieţuit unei curse cu focuri de arme pe străzile Arabiei Saudite mulţumită tehnicilor deprinse la orele de condus.

  • Spionii trebuie să fie capabili să conducă operaţiuni de spionaj în regiuni aflate în criză

Timp de trei săptămâni, studenţii sunt deplasaţi într-o zonă ascunsă pentru antrenamente. Acestea includ explozii şi scenarii realiste care imită condiţiile din ţări cu un nivel înalt de activitate teroristă.

Totul este acoperit, de la cum să scapi teafăr de un atac asupra unei ambasade, până la primul ajutor şi evacuări din elicopter. Dexteritatea în folosirea armelor este de asemenea predată, dar dintr-o perspectivă defensivă: dacă trebuie să foloseşti o armă, ceva a decurs extrem de prost.

  • Clasa are activitate pe toată durata unei zile şi acoperă totul, de la limbi străine la psihologie

20 la sută din programa orelor de curs include predarea dreptului, cu aplicare practică, spre exemplu cum să reacţionezi la o răpire într-o ţară străină - o situaţie în special riscantă pentru un spion.

Cursurile se întind până seara târziu şi acoperă subiecte diverse precum relaţii internaţionale, Islamul, geografie, psihologie, observaţie, tehnologie fotografică şi limbi străine. Cunoştinţele avansate de limba engleză sunt obligatorii.

Potrivit raportului prezentat de revista Focus, dintre cei 800 de bărbaţi şi femei care au aplicat la BND, doar 40 au reuşit să absolve.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici