Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă evacuarea romilor din Franţa

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al-Hussein, a denunţat vineri "politica naţională sistematică a evacuărilor forţate a romilor" în Franţa, la două săptămâni după evacuarea contestată a unuia dintre cele mai vechi cartiere din ţară, relatează Le Monde în pagina electronică.

274 afișări
Imaginea articolului Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă evacuarea romilor din Franţa

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă evacuarea romilor din Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înaltul comisar solicită autorităţilor franceze să "înlocuiască această politică punitivă şi distrugătoare cu o adevărată politică de incluziune". La sfârşitul lunii august, Samaritain, unul dintre cele mai vechi cartiere de romi din Franţa, unde locuiau 80 de familii în comuna La Courneuve, a fost evacuat în ciuda intervenţiei episcopului, prezenţei copiilor şcolarizaţi si a mobilizării cetăţenilor.

Această decizie a generat o avalanşă de critici, printre care cele ale lui Al-Hussein:

"Evacuarea a fost efectuată fără un avertisment prealabil, deşi acesta trebuie lansat cu cel puţin 24 de ore înainte. Ea a avut loc la începutul după-amiezii, în timp ce locuitorii erau plecaţi. Bunurile care le aparţineau precum şi anumite acte de identitate au fost distruse. Doar unui mic număr de familii i s-a oferit găzduire, şi asta, doar pentru trei nopţi. Prin urmare, majoritatea persoanelor au rămas fără adăpost".

Înaltul Comisar subliniază, de asemenea, că evenimentele care au avut loc în comuna La Courneuve sunt doar "ultimele dintr-o serie de evacuări forţate colective ale imigranţilor romi în Franţa, începând cu anul 2012", şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de rapoartele care prezintă evacuările care vor urma. În afara Franţei, aceste evacuări forţate au continuat în ultimii ani în Bulgaria, Albania, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, România, Rusia, Serbia, Turcia şi Regatul Unit, aminteşte acesta.

Joi, 300 de romi au fost evacuaţi din tabăra lor din oraşul Asnières-sur-Seine, din departamentul Hauts-de-Seine. Aleşi ai departamentului Seine-Saint-Denis şi reprezentanţi ai asociaţiilor au deplâns aceste evacuări, reclamând aceeaşi mobilizare atât pentru romi cât şi pentru refugiaţii din Irak si Siria.

"Ne bucurăm" pentru anunţul că Franţa va primi 24.000 de refugiaţi, a subliniat senatoarea ecologistă Aline Archimbaud, "însă nu pot să înţeleg de ce populaţiile rome, care sunt de asemenea populaţii refugiate, sunt supuse unui asemenea tratament". Romii sunt supuşi unui "rasism latent, viclean, violent în mai multe ţări din Europa", a precizat aceasta.

Patrick Braouezec, fostul primar Saint-Denis, PCF a regretat în egală măsură că "în momentul în care statele europene se mobilizează pentru refugiaţi, ele sunt incapabile să se mobilizeze pentru populaţiile europene care trăiesc pe teritoriile noastre".

Mai multe asociaţii - Medicii Lumii, Crucea Roşie, Vocea Romilor etc - au denunţat de asemenea distrugerile taberelor, care întrerup accesul la drepturile şi demersurile inserării.

"Suntem pe stradă cu copiii de doi ani", a explicat Antonella Covaci, evacuată dintr-un sat de integrare din Saint-Ouen, la finalul lunii iulie. "Lucrez, am un contract pe perioadă determinată, însă acum dorm pe stradă, este greu să merg la lucru", a mărturisit Iulian Mînzat, care locuia în cartierul Samaritain de şapte ani. Jozsef Farkas, care locuia acolo de trei ani, a lansat o petiţie împotriva a acestei evacuări, care a strâns peste 40.000 de semnături.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici