Încălcarea drepturilor omului s-a intensificat după 2001 în Arabia Saudită

Măsurile antiteroriste luate în Arabia Saudită după atentatele din septembrie 2001 în Statele Unite au dus la creşterea numărului infracţiunilor legate de drepturile omului comise de autorităţile saudite, subliniază un raport al Amnesty International, ce va fi publicat miercuri.

322 afișări
Imaginea articolului Încălcarea drepturilor omului s-a intensificat după 2001 în Arabia Saudită

Încălcarea drepturilor omului s-a intensificat după 2001 în Arabia Saudită (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Măsurile antiteroriste injuste au agravat o situaţie deja dificilă în materie de drepturile omului", afirmă Malcolm Smart, directorul programului Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din cadrul organizaţiei umanitare cu sediul la Londra.

Amnesty susţine că "sutele" de cazuri de infracţiuni legate de drepturile omului au devenit "mii", după adoptarea de măsuri de combatere a terorismului, în urma atacurilor din septembrie 2001.

Organizaţia aminteşte că, în iunie 2007, ministrul saudit de Interne a anunţat că 9.000 de suspecţi au fost deţinuţi în perioada 2003-2007, dintre care peste 3.100 rămân în continuare în detenţie.

Potrivit Amnesty, unii dintre ei sunt deţinuţi politici "vizaţi pentru critica lor paşnică adusă politicilor guvernamentale", dar acuzaţi frecvent că ar susţine grupări islamiste opuse relaţiilor Arabiei Saudite cu Statele Unite şi ţările occidentale.

"Majoritatea sunt deţinuţi în secret timp de mai mulţi ani fără proces, le este refuzat accesul la un avocat şi la tribunale pentru a contesta legalitatea detenţiei lor", precizează Smart.

Potrivit acestuia, Guvernul saudit "şi-a utilizat puternica sa influenţă la nivel internaţional pentru a scăpa fără piedici. Şi comunitatea internaţională nu a tras la răspundere Guvernul pentru aceste încălcări flagrante".

Amnesty adaugă că anumite persoane au fost "ucise în circumstanţe nedeterminate".

"Alte sute riscă procese secrete şi sumare şi o posibilă execuţie", continuă organizaţia, precizând că tortura a fost utilizată în "numeroase" cazuri pentru a obţine mărturii sau ca o formă de pedeapsă după un verdict de culpabilitate.

Potrivit Amnesty, torturile includ lovituri de bastoane sau de pumni, electroşocuri, precum şi privări de somn. Flagelarea, care face parte din sancţiunile legale, poate atinge un număr de mai multe mii de lovituri de bici, adaugă organizaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici