Incendiu de proporţii la Catedrala Notre-Dame din Paris/ Ministrul de Interne: Încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului | FOTO, VIDEO

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de site-ul cotidianului Le Figaro.

25531 afișări
Imaginea articolului Incendiu de proporţii la Catedrala Notre-Dame din Paris/ Ministrul de Interne: Încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului | FOTO, VIDEO

Incendiu de proporţii la Catedrala Notre-Dame din Paris/ Ministrul de Interne: Încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului | FOTO, VIDEO. Sursă foto: Hepta

UPDATE ORA 10:30 - Pericolul incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris a fost îndepărtat, a declarat ministrul de Interne al Franţei, Laurent Nunez. Însă nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a adăugat oficialul într-o declaraţie făcută presei franceze.

Cauza dezastrului este încă necunoscută.

UPDATE ORA 02:10 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat organizarea unei strângeri de fonduri pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame.

„Ceea ce s-a întâmplat în această seară la Paris, la Catedrala Notre-Dame, este o tragedie oribilă. Cel mai rău scenariu a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost câştigată încă, iar următoarele ore vor fi dificile”, a declarat Macron

Preşedintele francez a mai adăugat că „începând de mâine” va lansa o strângere de fonduri la nivel internaţional cu scopul de a restaura clădirea. „Vom reconstrui Notre-Dame pentru că asta aşteaptă poporul francez de la noi”, a adăugat Macron.
 
EuroNews a publicat primele imagini ale distrugerilor provocate de incendiu în interiorul Catedralei Notre-Dame.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
UPDATE ORA 01:00 Comandantul Brigăzii de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că pompierii au reuşit să salveze în întregime structura edificiului, potrivit site-ului Thelocal.fr.

"Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime", a afirmat generalul Jean-Claude Gallet. El a mai adăugat, potrivit Associated Press, că două treimi din acoperişul clădirii au fost distruse, iar un pompier a fost rănit în timpul intervenţiilor. Oficialul a anunţat că operaţiunile de stingere a incendiului vor continua în cursul nopţii.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Secretarul de Stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, a anunţat pe Twitter că incendiul a început să scadă în intensitate, iar turnul nordic al clădirii este în siguranţă.

 

UPDATE ORA 23:40 Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de Pompieri a Parisului, a declarat că următoarele 90 de minute sunt „cruciale” pentru salvarea catedralei, potrivit CNN.

Există riscul ca clopotul să cadă. Dacă se întâmplă acest lucru, se va prăbuşi turnul. Sunt pompieri în interiorul şi exteriorul catedralei. Următoarele 90 de minute sunt cruciale”, a declarat acesta.

Trebuie să câştigăm această bătălie şi să oprim extinderea flăcărilor. Cel mai eficient este să acţionăm din interior. Nu suntem siguri dacă vom putea să oprim extinderea incendiului către turnul nordic al clădirii”, a adăugat oficialul.

Sursa FOTO: Facebook

UPDATE ORA 22:50 - Postul de televiziune France 2 relatează că poliţia tratează incendiul ca pe un accident, însă Parchetul din Paris a precizat că a lansat o anchetă.

Sursa FOTO: Facebook

UPDATE ORA 22:17 - Preşedintele României Klaus Iohannis, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, au reacţionat pe Twitter. 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a postat pe Twitter un mesaj legat de incendiul care a avut loc la Catedrala Notre-Dame de la Paris, în cadrul căruia şi-a exprimat solidaritatea faţă de poporul francez, informează CNN.

„Sunt îngrozit de imaginile de la Paris, cu flăcările de la Catedrala Notre-Dame, un exemplu unic de clădire de patrimoniu mondial, care a rezistat din secolul al XIV-lea. Gândurile mele se îndreaptă către poporul şi Guvernul francez”, a postat acesta.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni seară, că veştile despre incendiul la Catedrala Notre-Dame din Paris sunt „sfăşietoare”, precizând că România este alături de Franţa.

„Veşti şfâşietoare din Paris. Notre-Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris Klaus Iohannis, luni seară, pe Twitter.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni seară, că este afectată de veştile teribile de la Paris, iar gândurile ei se îndreaptă către prietenii noştri francezi. Premierul a adăugat că Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al Europei.

Sunt afectată de veştile teribile din Paris. Catedrala Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al Europei. Gândurile mele se îndreaptă către prietenii noştri francezi”, a transmis Viorica Dăncilă, luni seara, pe Twtitter, într-un mesaj postat în limba franceză.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat, pe Twitter, într-un mesaj în limba franceză, că gândurile sale se îndreaptă către prietenii din Franţa şi către toată comunitatea catolică.

„Gândurile mele se îndreaptă către prietenii noştri din Franţa şi către toată comunitatea catolică, în timpul acestui eveniment tulburător din Săptămâna Sfântă. #NotreDame”, a transmis Liviu Dragnea.

Sursa FOTO: Facebook

Liderul PLUS, Dacian Cioloş a afirmat, pe Facebook, că incendiul izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris este o tragedie pentru cultura şi istoria Franţei şi a Europei, precizând că este „un moment de infinită de tristeşte” pentru toţi cei care apreciază un simbol al umanităţii.

Incendiul izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris este o tragedie pentru cultura şi istoria Franţei şi a Europei. Este un moment de infinită tristeţe pentru francezi şi pentru toţi cei care iubesc şi apreciază un simbol al patrimoniului francez şi al umanităţii. Gândurile noastre sunt alături, acum, de prietenii noştri. Notre-Dame de Paris a traversat secole de istorie. Sunt convins că generaţia actuală de restauratori va reuşi „să panseze“ această „rană“ şi să ofere acestui simbol strălucirea pe care o merită”, a scris Dacian Cioloş.

„Este şocant să văd cum arde unul dintre reperele Parisului şi ale Franţei. Iubim Catedrala Notre-Dame mai mult ca niciodată. Pierderea pe care o suferă Parisul este şi pierderea noastră”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, luni, pe Twitter.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a afirmat că este de neconceput pierderea Catedralei Notre-Dame, una dintre cele mai emblematice arhitecturi din lume.

„Imagini devastatoare în direct cu focul de la Notre-Dame. Este de neconceput pierderea uneia dintre cele mai emblematice arhitecturi din lume. Sper că toată lumea va fi în siguranţă”, a scris George Ciamba, luni seară, pe Twitter.

UPDATE ORA 21:40 - Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a deplasat luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, pentru a asista la operaţiunile de stingere a incendiului.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a deplasat luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, pentru a asista la operaţiunile de stingere a incendiului.

Emmanuel Macron şi-a întrerupt întâlnirile programate şi a ajuns la Catedrala Notre-Dame la ora 20.15 (21.15, ora României).

O parte a acoperişului Catedralei Notre-Dame s-a prăbuşit din cauza incendiului, produs în timpul unor lucrări de renovare.

„Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări. Emoţii pentru întreaga naţiune. Gândurile mele sunt la toţi catolicii şi la toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist să văd cum arde o parte a noastră", a transmis Emmanuel Macron prin Twitter.

Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Catedrala, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, a fost evacuată.

Numeroase echipaje de pompieri încearcă să stingă incendiul.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

 

 

 

 

Catedrala, care datează din secolul XII, este vizitată anual de circa 13 milioane de turişti. 

Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. 

În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind „Templu al Raţiunii” şi loc unde erau citite şi dezbătute operele iluminiştilor în timp ce era venerată „Fiinţa Supremă”.

Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franţei pe data de 2 decembrie 1804.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici