Încercare eşuată de andocare a unei navete Progress la Staţia Spaţială Internaţională

Andocarea unui cargou Progress la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a eşuat vineri, însă situaţia este sub control, iar echipajul de la bordul staţiei nu se află în pericol, a anunţat Centrul rus de control al zborurilor spaţiale.

49 afișări
Imaginea articolului Încercare eşuată de andocare a unei navete Progress la Staţia Spaţială Internaţională

Încercare eşuată de andocare a unei navete Progress la Staţia Spaţială Internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Arimarea era programată pentru ora 15.58 GMT (18.58, ora României). Cargoul a trecut pe lângă staţie, la o distanţă sigură pentru aceasta", a declarat un purtător de cuvânt al centrului. "Acum, nava se află la trei kilometri de staţie. Specialiştii noştri analizează situaţia, pentru a trage concluziile necesare", a adăugat el.

Centrul spaţial rus (TSOUP) a adăugat că, potrivit datelor telemetrice, "la bordul cargoului nu există nici o situaţie de urgenţă".

Directorul-adjunct al agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Vitali Davidov, a afirmat că Progress este sub control, iar duminică va avea loc o nouă încercare de andocare.

Comandantul ISS, Aleksandr Skvortsov, a declarat însă, pentru Interfax, că naveta Progress se află "în rotaţie incontrolabilă", dar Davidov a precizat că nu se înregistrează "mişcări incontrolabile".

Cauzele incidentului nu au putut fi încă stabilite, însă un reprezentant al TSOUP a declarat pentru ITAR-Tass că "arimarea automată a eşuat", iar echipajul staţiei nu a reuşit să aducă manual naveta la staţie.

Naveta trebuia să aprovizioneze ISS cu alimente, apă şi carburanţi, transportând o încărcătură de 2.630 de kilograme.

Agenţia spaţială americană NASA a afirmat că incidentul a fost provocat de o "pierdere de telemetrie", care a determinat naveta să zboare sub nivelul ISS. Un purtător de cuvânt al Centrului spaţial Johnson a afirmat că incidentul este "neobişnuit", dar a precizat că nu există motive de îngrijorare pentru membrii echipajului.

Conform agenţiei Interfax, un reprezentant al centrului spaţial rus i-a informat pe membrii echipajului că andocarea a fost anulată.

"Mergeţi să mâncaţi, dacă vreţi. Arimarea a fost anulată. Nu sunt activităţi în curs pe Progress. Dar rămânem în legătură", a spus el.

La începutul lunii mai, o defecţiune a motorului unei navete Progress a dus la decuplarea sistemului automat de arimare, obligând echipajul de pe ISS să efectueze manevrele manual.

ISS se află pe orbită la 350 de kilometri şi are la bord şase cosmonauţi - trei ruşi şi trei americani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici