Incident neobişnuit: Fulgerele au cauzat lansarea din Fâşia Gaza spre Israel a unor rachete ale mişcării Hamas

Oficiali guvernamentali israelieni cred că o serie de fulgere au cauzat lansarea unor rachete din Fâşia Gaza spre Israel, unde o casă a fost avariată, un incident care a fost pe punctul de a declanşa noi confruntări militare de amploare.

16172 afișări
Imaginea articolului Incident neobişnuit: Fulgerele au cauzat lansarea din Fâşia Gaza spre Israel a unor rachete ale mişcării Hamas

Fulgere au cauzat lansarea din Fâşia Gaza spre Israel a unor rachete ale mişcării Hamas

Potrivit publicaţiilor Yedioth Ahronoth şi Times of Israel, membrii Guvernului israelian acceptă ipoteza că lansarea a două rachete Grad din Fâşia Gaza în urmă cu câteva zile a fost provocată de fulgere.

„Nu ar fi fost corect să declanşăm un război din cauza vremii”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un membru al Guvernului israelian.

La rândul său, ministrul israelian al Justiţiei, Ayelet Shaked, a declarat pentru postul public de radio din Israel că, deşi nu poate confirma că vremea a fost responsabilă, mişcarea islamistă „Hamas nu a vrut să lanseze rachetele”.

Rachetele au fost lansate din Fâşia Gaza într-o noapte, săptămâna trecută. Una a lovit o casă situată în oraşul israelian Beersheba, dar nicio persoană nu a fost rănită. A doua rachetă a căzut în Marea Mediterană, în largul oraşului Tel Aviv.

Experţii israelieni au stabilit că rachetele erau armate, pregătite de lansare, având ca ţintă oraşul Beersheba şi zona Gush Dan din Tel Aviv. Rachetele urmau să fie lansate în cazul reizbucnirii confruntărilor cu armata israeliană. Potrivit specialiştilor, un fulger a lovit rachetele, generând lansarea acestora.

În replică, armata israeliană a atacat aerian 20 de poziţii militare din Fâşia Gaza ale mişcării islamiste Hamas. Presa palestiniană a fost cea care a lansat ipoteza că rachetele au fost lovite de fulgere.

Organizaţia fundamentalistă Hamas a negat lansarea rachetelor, afirmând că orice facţiune care a făcut acest lucru este „iresponsabilă”, în contextul negocierilor mediate de Egipt pentru stabilirea unui armistiţiu pe termen lung între Fâşia Gaza şi Israel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici