Incidente violente în timpul demonstraţiilor de la Atena (Galerie Foto)

Un grup de tineri a încercat, joi, să forţeze cordonul de poliţie din faţa Parlamentului elen, iar forţele de ordine au ripostat folosind gaze lacrimogene.

69 afișări
Imaginea articolului Incidente violente în timpul demonstraţiilor de la Atena (Galerie Foto)

Incidente violente în timpul demonstraţiilor de la Atena (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incidentele au avut loc în timpul unei manifestaţii desfăşurate la Atena, la care participă peste 5.000 de studenţi, liceeni şi militanţi de stânga.

Tinerii au răspuns acţiunilor poliţiştilor, aruncând cu portocale în aceştia, iar incidentele s-au încheiat în scurt timp.

La o distanţă de numai câteva sute de metri, grupuri formate din câteva zeci de tineri au dat foc unei maşini şi mai multor pubele în faţa Universităţii din Atena, punctul de întâlnire al demonstranţilor. Poliţia a utilizat cantităţi mari de gaze lacrimogene, aerul devenind irespirabil în centrul Atenei.

Manifestanţii s-au îndreptat apoi către Facultatea de Drept, situată în apropiere, în faţa căreia au dat foc coşurilor de gunoi, scaunelor şi meselor de la terasele cafenelelor din apropiere.

Aflate la câteva sute de metri distanţă, forţele de ordine îi supravegheau fără să intervină.

Cel puţin două autospeciale de pompieri erau prezente pentru a încerca să stingă incendiile din maşini, care continuau să ardă.

Pe bulevardul Academias, circa zece tineri aruncau cu pietre într-un cordon al poliţiei.

La câţiva metri depărtare, locuitorii oraşului îşi făceau cumpărături de Crăciun în magazine luminate şi cumpărau buchete de flori de la vânzătorii ambulanţi.

GALERIE FOTO

Un alt grup de tineri a încercat în cursul după-amiezii să devasteze un brad de Crăciun instalat în piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, dar a fost respins de poliţie. Alţi tineri au agăţat de crengile sale câteva manifeste în legătură cu moartea adolescentului în vârstă de 15 ani, ucis de un poliţist la 6 decembrie.

Bradul a fost reinstalat marţi de primărie, după ce un altul a fost distrus, într-un incendiu declanşat de tineri în timpul violenţele de săptămâna trecută.

Demonstraţia a fost organizată de sindicatele profesorilor, uniunile liceenilor şi studenţilor şi organizaţii de stânga, în semn de protest faţă de moartea unui adolescent, ucis în data de 6 decembrie de un poliţist. Manifestanţii au purtat pancarte pe care scrie "Doliul nu este suficient, lupta continuă", "Vinovaţii trebuie pedepsiţi exemplar" sau "Statul asasin".

Manifestaţia a fost precedată de un miting şi un marş, organizate de partidul comunist grec KKE, care s-a încheiat însă fără incidente în faţa Parlamentului.

Câteva sute de imigranţi s-au reunit în cursul serii în faţa Parlamentului pentru a protesta faţă de politica europeană de imigraţie, afişând o banderolă pe care se putea citi "cetăţenie pentru toţi imigranţii". Organizaţiile antirariste şi asociaţiile pentru imigranţi au cerut organizarea acestor manifestaţii.

La Salonic, aproximativ 300 de persoane au participat la o demonstraţie în cursul zilei de joi, iar mai multe grupuri de tineri au pătruns, pentru câteva minute, în sediile a două posturi de radio locale.

Pentru joi seara, la Salonic este programat un concert, organizat de grupurile care ocupă în continuare universităţile din oraş.

Citeşte şi:

Prima noapte de calm la Atena, după şase zile de violenţe

Grecia: Proteste violente, după un incident soldat cu moartea unui tânăr (Video)

Poliţistul care a ucis un adolescent la Atena, inculpat oficial pentru omucidere voluntară


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici