Incidentul terorist din Algeria continuă: Un grup de terorişti s-a ascuns în complexul gazifer

"Incidentul terorist din Algeria continuă", unde armata algeriană a intervenit joi încercând să elibereze numeroşi ostatici reţinuţi într-un complex de exploatare a gazelor naturale, a anunţat vineri dimineaţa Foreign Office. Un grup de atacatori islamişti s-a ascuns în complexul de exploatare a gazelor naturale, a anunţat o sursă din cadrul serviciilor de securitate.

1513 afișări
Imaginea articolului Incidentul terorist din Algeria continuă: Un grup de terorişti s-a ascuns în complexul gazifer

Incidentul terorist din Algeria este în curs de desfăşurare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Incidentul terorist continuă", iar şeful Guvernului britanic David Cameron va prezida vineri o nouă reuniune de criză cu miniştri din domeniul securităţii, la Londra, anunţă Ministerul britanic de Externe într-un comunicat.

Comitetul "Cobra", care s-a reunit de două ori joi, "va continua să se reunească atât timp cât va dura criza", a adăugat ministerul.

"Încă mai este un grup terorist ascuns" în complexul din In Amenas, situat la aproximativ 1.300 de kilometri sud-est de Alger, nu departe de frontiera libiană, a anunţat această sursă pentru AFP, explicând că este "dificil de vorbit despre o operaţiune în desfăşurare".

UPDATE 14:30 - Optsprezece terorişti au fost ucişi joi la complexul din Algeria

Optsprezece insurgenţi islamişti au fost ucişi de forţele speciale algeriene în timpul asaltului, a anunţat vineri o sursă algeriană.

"Optsprezece terorişti au fost ucişi ieri", a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate algeriene pentru AFP, afirmând că grupul de atacatori era format din aproximativ 30 de persoane.

Ministrul de Interne Dahou Ould Kablia a vorbit, miercuri, despre aproximativ 20 de bărbaţi. Aceste cifre nu se refereau decât la "teroriştii care ocupau complexul de locuit", unde se afla o parte dintre ostatici, a explicat sursa citată.

"În prezent mai sunt între şapte şi zece terorişti ascunşi în complex", înconjurat, vineri la prânz, de forţele de ordine, a adăugat sursa citată.

Un elicopter a survolat, de asemenea, zona, potrivit unui fotoreporter al AFP.

UPDATE 13:40 - Parisul anună decesul "mai multor ostatici" în Algeria, fără a le preciza naţionalitatea

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a confirmat, vineri, că "mai mulţi ostatici" au murit în asaltul militar de la complexul de exploatare a gazelor din In Amenas, în Algeria, dar nu a precizat naţionalitatea acestora.

"Tocmai am avut o întrevedere cu premierul algerian care mi-a confirmat că operaţiunea continuă", a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă la Matignon.

UPDATE 13:30 - Mai puţin de 30 de britanici erau în pericol joi seara în Algeria, dar acest număr "s-a redus semnificativ", a declarat vineri premierul britanic David Cameron, citat de BBC News Online.

Cetăţeni britanici figurează între numeroase persoane luate ostatice de o grupare afiliată Al-Qaida, miercuri, la o instalaţie de exploatare a gazelor, în Sahara algeriană, a anunţat Londra. Un britanic a fost ucis miercuri, în cursul atacului.

"Aşa cum au spus premierul (David Cameron) şi ministrul de Externe (William Hague), din câte ştim, din informaţii comunicate de către Guvernul algerian, un britanic a fost ucis. Nu suntem în măsură să să oferim mai multe informaţii în acest stadiu. Dar premierul a avertizat că este necesar să ne aşteptăm la veşti proaste", a repetat vineri Ministerul de Externe.

Armata algeriană a lansat joi un asalt masiv împotriva comandoului islamist care deţinea numeroşi ostatici. Niciun bilanţ oficial exact nu a fost dat publicităţii după operaţiunea militară asupra complexului de la In Amenas, în Sahara, la aproximativ 1.300 de kilometri sud-est de capitala Alger. Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al islamiştilor, operaţiunea s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi, între care 34 de ostatici şi 15 răpitori, informaţii neconfirmate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici