India acuză "unele agenţii oficiale" din Pakistan că au sprijinit atentatele de la Bombay

Premierul indian, Manmohan Singh, a acuzat marţi "unele agenţii oficiale" pakistaneze că au "susţinut" atentatele islamiste de la Bombay, de la sfârşitul lui noiembrie şi acuză Islamabadul de utilizarea "terorismului" ca instrument în relaţiile sale cu India.

15 afișări
Imaginea articolului India acuză "unele agenţii oficiale" din Pakistan că au sprijinit atentatele de la Bombay

India acuză "unele agenţii oficiale" din Pakistan că au sprijinit atentatele de la Bombay (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există suficiente probe pentru a demonstra că, având în vedere sofisticarea şi precizia militară a atacurilor de la Bombay, acestea au primit în mod sigur sprijin din partea unor agenţii oficiale din Pakistan", a declarat Singh într-o conferinţă de presă la New Delhi.

Şeful Guvernului indian a mai acuzat Pakistanul că foloseşte "terorismul ca un instrument al politicii (sale) de stat", repetând că, în trecut, această ţară "a încurajat şi adăpostit" militanţi ostili Indiei.

Afirmaţiile mult mai dure decât de obicei ale premierului indian vin după transmiterea, luni, de către New Delhi Islamabadului, a unui dosar de dovezi "covârşitoare" privind implicarea "elementelor pakistaneze" în atentatele de la Bombay şi denunţarea complicităţii "probabile" a liderilor pakistanezi.

India, Statele Unite şi Marea Britanie impută masacrul de la Bombay (soldat cu 172 de morţi, între care nouă atacatori) organizaţiei Lashkar-e-Taiba (LeT), grupare islamistă armată clandestină din Pakistan, care a dezminţit însă orice implicare. Această mişcare ar fi antrenat comandoul format din zece atacatori, toţi pakistanezi, potrivit New Delhi, cu sprijinul unor "elemente" ale regimului pakistanez, provenind din serviciile de informaţii ale Islamabadului, afirmă oficiali indieni, aflaţi sub acoperirea anonimatului.

"Este dificil de crezut că aşa ceva, de o asemenea amploare, care a fost pregătit de atât de mult timp s-ar fi putut întâmpla fără ca nimeni din cadrul «establishment»-ului (ordinea stabilită sau puterea, n.red.) din Pakistan să nu ştie că se derula", a declarat secretarul de stat indian al Afacerilor Externe, Shiv Shankar Menon.

Diplomatul nu a acuzat însă explicit regimul de la Islamabad, nici puternicele sale servicii de informaţii (Inter-Services Intelligence, ISI) de o responsabilitate directă în atentate.

Înainte de aceste atacuri comise în perioada 26-29 noiembrie împotriva metropolei-simbol a puterii economice indiene, India şi Pakistanul au mai avut confruntări diplomatice, dar nu au luat oficial nici o măsură concretă care ar fi putut să le ducă la un război.

Citeşte şi:

India are "dovezi" privind o legătură între atacatorii din Bombay şi Pakistan

India l-a identificat pe organizatorul atacurilor de la Bombay

Atacatorii de la Bombay erau în "misiune sinucigaşă" şi veneau din Pakistan

India avea informaţii de zece luni că se pregătesc atentate

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici