Inelele lui Saturn dispar treptat, arată un nou studiu

Inelele lui Saturn, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene din sistemul solar, sunt pe cale să dispară în următorii câteva sute de milioane de ani, arată un nou studiu bazat pe datele colectate de sonda spaţială Cassini.

612 afișări
Imaginea articolului Inelele lui Saturn dispar treptat, arată un nou studiu

Sursa Foto - NASA/tylermw

Studiul, publicat în revista Science Advances, arată că particulele de gheaţă care formează inelele sunt atrase de gravitaţia planetei şi cad pe suprafaţa sa sub formă de ploaie îngheţată.

Acest proces este accelerat de radiaţia solară şi de câmpul magnetic al lui Saturn.

Cercetătorii estimează că inelele lui Saturn ar putea pierde între 30 şi 100 de tone de material pe secundă.

Inelele lui Saturn sunt compuse în mare parte din apă îngheţată, cu un procent mic de praf cosmic.

Ele au o grosime de doar câţiva kilometri şi se întind pe o distanţă de aproximativ 280.000 de kilometri în jurul planetei.

Vârsta şi originea inelelor lui Saturn sunt încă subiecte de dezbatere în comunitatea ştiinţifică.

Unele teorii sugerează că ele s-au format în acelaşi timp cu planeta, acum 4,6 miliarde de ani, iar altele că ele sunt rezultatul distrugerii unui satelit sau a unei comete care a intrat în orbita lui Saturn.

Studiul actual susţine ipoteza că inelele sunt relativ tinere, având doar câteva sute de milioane de ani, potrivit CNN

Inelele lui Saturn sunt considerate un laborator natural pentru a studia formarea şi evoluţia sistemelor planetare şi a discului protoplanetar. De asemenea, ele reprezintă o atracţie majoră pentru astronomii amatori şi profesionişti care le pot observa cu ajutorul telescoapelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici