Iniţiativă pentru abolirea armelor nucleare, lansată la Paris

O sută de personalităţi de reputaţie internaţională au lansat marţi, la Paris, o acţiune pentru abolirea armelor atomice şi împotriva proliferării nucleare, pledând pentru un "parteneriat special" între Rusia şi Statele Unite, potrivit organizatorilor.

34 afișări
Imaginea articolului Iniţiativă pentru abolirea armelor nucleare, lansată la Paris

Iniţiativă pentru abolirea armelor nucleare, lansată la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Denumită Global Zero, iniţiativa doreşte asocierea "reflecţiei politice la cel mai înalt nivel şi participarea cetăţenească mondială pentru a se ajunge la un acord prin care părţile să se angajeze la eliminarea, prin reduceri eşalonate şi controlate, a tuturor armelor nucleare", potrivit unui comunicat.

"Personalităţile convin că eliminarea armelor nucleare este singurul mijloc de oprire a proliferării şi că un parteneriat special între Rusia şi Statele Unite este necesar", se adaugă în text.

Între semnatari figurează foşti preşedinţi, cel al Statelor Unite, Jimmy Carter şi cel al URSS, Mihail Gorbaciov, sau actualul ministru suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt.

Au fost prezenţi regina Noor a Iordaniei, secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, şi câştigătorii Premiului Nobel pentru Pace, arhiepiscopul Desmond Tutu (1948) şi Muhammad Yunus (2006), actorul american Michael Douglas şi mai mulţi foşti şefi de guvern, miniştri şi militari de rang înalt. Michel Rocard, fost prim-ministru, este singurul francez.

Pentru a-şi atinge obiectivele, Global Zero preconizează o "reducere graduală şi până la zero a armelor nucleare deţinute de către Rusia şi Statele Unite", alături de alte state care le posedă, precum şi "punerea în funcţiune a unor sisteme de control şi de administrare internaţională a ciclului combustibilului nuclear pentru a preveni orice viitoare dezvoltare de arme nucleare", se precizează în text.

O delegaţie a acestei mişcări se va deplasa la Moscova şi la Washington pentru discutarea planului cu "personalităţi eminente" din aceste două ţări, se adaugă în comunicatul organizatorilor.

În cadrul activităţilor sale, Global Zero doreşte şi organizarea în ianuarie 2010 a unui summit internaţional care să reunească 500 de personalităţi din lumea politică, militară, entreprenorială şi civică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici