INUNDAŢIILE DIN BALCANI: Bilanţul - 45 de morţi. Peste un sfert din populaţia Bosniei-Herţegovina este afectată. Cursă contracronometru la Belgrad: "Aici este Armageddon"

Bilanul inundaţiilor din Balcani a ajuns la 45 de morţi, în timp ce există temeri privind că o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava va ameninţa noi localităţi din Serbia şi Bosnia. Peste 25 la sută dintre cei aproximativ patru milioane de locuitori ai Bosniei-Herţegovina sunt afectaţi de inundaţii. În Serbia, mii de echipe de salvare şi voluntari consolidau digurile la Belgrad de-a lungul râului Sava.

567 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢIILE DIN BALCANI: Bilanţul - 45 de morţi. Peste un sfert din populaţia Bosniei-Herţegovina este afectată. Cursă contracronometru la Belgrad: "Aici este Armageddon"

Bilanţul inundaţiilor din Balcani a ajuns la 45 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste un sfert din populaţia Bosniei-Herţegovina este afectată de inundaţii

Peste 25 la sută dintre cei aproximativ patru milioane de locuitori ai Bosniei-Herţegovina sunt afectaţi de inundaţiile din ultimele zile, anunţă ministrul de Externe de la Sarajevo, Zlatko Lagumdzija, citat de AFP.

"Un sfert din populaţia ţării este afectată de inundaţii, iar un milion de persoane nu au apă potabilă", a adăugat şeful diplomaţiei bosniace.

"Daunele sunt uriaşe. Singura diferenţă faţă de război este că numărul morţilor este mai mic", a spus ministrul, referindu-se la războiul din perioada 1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi.

Cursă contracronometru la Belgrad, pentru prevenirea inundaţiilor

Mii de echipe de salvare şi voluntari consolidau digurile la Belgrad de-a lungul râului Sava, care urma să atingă nivelul maxim în capitala Serbiei, ţară deosebit de afectată de intemperiile din Balcani, relatează AFP.

Unii dintre ei umpleau cu mâinile goale sacii de nisip. Alţii îi depozitau în locurile cele mai vulnerabile, de-a lungul celor 12 kilometri ai râului Sava din capitală, care până în prezent a fost ferită de inundaţiile care au provocat 47 de morţi în Serbia, Bosnia şi Croaţia.

Primarul din Belgrad, Sinisa Mali, a precizat că peste 300.000 de saci de nisip au fost depuşi pe malurile Sava, un afluent al Dunării.

"Aici, apa este la doi metri de dig şi nivelul creşte cu doi centimetri pe oră. Situaţia este sub control pentru moment", a declarat el.

În cursul nopţii de duminică spre luni şi al dimineţii, digurile ridicate de mii de voluntari de-a lungul râului Sava, în special la Şabaţ, Sremska Mitroviţa şi în jurul termocentralei Nikola Tesla, au rezistat.

Totuşi, vremea în regiune era însorită luni şi fără precipitaţii, iar nivelul râurilor mici era în scădere.

Situată în apropiere de Obrenovaţ, unul dintre oraşele sârbe cele mai afectate, această termocentrală ce produce 50 la sută din electricitatea ţării este înconjurată de ape. Apărarea acestei centrale este considerată crucială pentru stabilitatea sistemului energetic al ţării.

La Obrenovaţ, apele care au atins până la doi metri înălţime începeau să descrească luni, dar evacuarea sinistraţilor continua. Forţele de ordine interziceau în continuare accesul în oraş.

În total, aproximativ 8.000 dintre cei 20.000 de locuitori din acest oraş au fost evacuaţi.

Ministrul sârb al Afacerilor Externe, Iviţa Dacici, a invitat ambasadorii acreditaţi la Belgrad şi presa să îl însoţească în cursul după-amiezii pentru a constata extinderea pagubelor în acest oraş sinistrat.

"Sunt copleşit, am lăsat totul în urmă, vacile, porcii şi găinile", se lamentează Veselin Rankovici, care a fugit din localitatea Zabrezje, în apropiere de Obrenovaţ.

"Din fericire, soţia mea, copiii şi nepoţii mei sunt în viaţă", a declarat acest bărbat în vârstă de 78 de ani, care şi-a găsit refugiul într-un centru de primire din Belgrad.

"Este Armageddon, nu ştiu cum să descriu situaţia altfel", a declarat pentru AFP Nedeljko Brankovici, un inginer din Belgrad, care a reuşit să intre în Krupanj (sud-vest) pentru a-şi evacua părinţii.

"Case întregi au fost literalmente luate de ape", a adăugat acest bărbat care a rămas la faţa locului pentru a da o mână de ajutor echipelor de salvare.

Vedeta sârbă de tenis Novak Djokovici - care a calificat aceste intemperii drept "catastrofă biblică" şi a făcut apel la comunitatea internaţională să ajute ţara sa - şi-a anunţat intenţia de a le oferi sinistraţilor premiul de 700.000 de euro primit pentru câştigare turneului ATP de la Roma, potrivit presei locale.

Între timp, echipele de salvare au mai descoperit o victimă la Samac, unde alte două persoane sunt date dispărute, a anunţat Savo Minic, primarul localităţii din nordul Bosniei.

Oraşul, de unde au fost evacuaţi aproape în totalitate cei 26.000 de locuitori, se află în continuare sub ape, situaţie înregistrată în zeci de localităţi din nord-estul Bosniei.

Râul Sava a inundat mai multe sate din această regiune, unde 6.000 de persoane au fost evacuate.

Sinistraţii au relatat că nivelul apelor a ajuns la trei metri. În oraşul Bijeljina, a fost cerut ajutorul voluntarilor pentru a întări digurile cu saci de nisip.

Între timp, nivelul apelor a început să scadă la Maglaj şi Doboj, care au fost inundate în totalitate.

În Serbia, digurile ridicate de mii de voluntari în noaptea de duminică spre luni, de-a lungul râului Sava, la Sabaci, Sremska Mitroviţa şi în jurul centralei termice Nikola Tesla au rezistat, a anunţat postul de televiziune naţional RTS.

Situată în apropiere de Obrenovaci, unul dintre cele mai afectate oraşe din Serbia în urma inundaţiilor, centrala termică acoperă 50 la sută din consumul naţional de electricitate.

Ministrul sârb al Energiei, Aleksandar Antici, a apreciat că protejarea centralei este "crucială" pentru stabilitatea sistemului energetic al ţării.

Peste 25.000 de persoane au fost evecuate din numeroase localităţi din Serbia, în urma inundaţiilor.

Sinistraţii au fost găzduiţi în centre speciale, inclusiv la Belgrad, unde primesc ajutor din partea voluntarilor din Crucea Roşie.

Între timp, ajutorul internaţional continuă să sosească în Serbia şi Bosnia.

Un avion al Naţiunilor Unite a aterizat luni dimineaţă la Belgrad, iar o echipă de salvatori francezi a ajuns în noaptea de duminică spre luni în capitala Serbiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici