Iohannis a arătat la Summitul UE-CELAC ce a făcut România pentru a diminua efectelor războiului

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a prezentat la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE - CELAC), eforturile ţării noastre pentru diminuarea efectelor crizei alimentare şi umanitare cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

873 afișări
Imaginea articolului Iohannis a arătat la Summitul UE-CELAC ce a făcut România pentru a diminua efectelor războiului

Iohannis a arătat la Summitul UE-CELAC ce a făcut România pentru a diminua efectelor războiului

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 17-18 iulie 2023, la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea la nivel înalt a avut ca obiectiv principal relansarea parteneriatului strategic dintre cele două zone geografice, în noul context geopolitic şi geoeconomic global, afectat inclusiv de efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, context care a generat riscuri pentru ambele regiuni, dar şi noi oportunităţi comune.

„Obiectivele parteneriatului reînnoit UE-CELAC se concentrează pe realizarea unei conectivităţi sustenabile sporite, sprijinirea tranziţiei verzi şi a digitalizării, creşterea rezilienţei lanţurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanţei multilateralismului, a bunei guvernări şi a valorilor democratice.În intervenţiile sale din cadrul reuniunii, preşedintele României a salutat organizarea Summitului UE-CELAC ca un moment necesar de reapropiere a unor comunităţi regionale cu abordări şi interese preponderent convergente. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că ţara noastră sprijină ferm dialogul şi cooperarea constructivă cu partenerii din regiune şi susţine organizarea periodică a reuniunilor la nivel înalt dintre cele două blocuri. Preşedintele României a reamintit discuţiile sale cu Preşedintele Braziliei, Preşedintele Chile şi Preşedintele Argentinei, care au evidenţiat interesul comun al Uniunii Europene şi al Americii Latine de a aşeza parteneriatul pe noi fundamente, mai solide şi mai actuale, şi care au contribuit la pregătirea Summitului. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile ţării noastre pentru diminuarea efectelor crizei alimentare şi umanitare cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, transmite Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

Totodată, referindu-se la una din temele principale ale Summitului, Iohannis a prezentat viziunea României cu privire la cele mai eficiente măsuri de combatere a efectelor schimbărilor climatice.

Iohannis a susţinut concentrarea cooperării bi-regionale atât pe combaterea mai eficientă a riscurilor cauzate de schimbările climatice, cât şi pe valorificarea tranziţiei verzi ca nouă oportunitate comună.

„Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa educaţiei pentru mediu şi a deprinderii de către cetăţeni a unor noi abilităţi adaptate tranziţiei verzi. De asemenea, Preşedintele României a mai susţinut necesitatea implicării Uniunii Europene în sprijinirea statelor cu rezilienţă scăzută la dezastre şi a exemplificat cu proiecte ale ţării noastre în domeniu, care pot servi drept sursă de inspiraţie şi consolidare instituţională inclusiv în regiunea Americii Latine şi Caraibilor. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat, de asemenea, pentru identificarea de proiecte cu aplicare regională în acest domeniu, în cadrul implementării Noii agende UE-CELAC”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

În marja Summitului, preşedintele României a avut o întrevedere cu preşedintele pro tempore (în exerciţiu) al CELAC, Ralph Gonsalves, prim-ministrul Saint Vincent şi Grenadine, care a co-prezidat Summitul alături de preşedintele Consiliului European. Cei doi înalţi demnitari au abordat teme de interes pentru cele două regiuni, precum şi subiecte de cooperare bilaterală politico-diplomatică şi sectorială.

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul României de a fi o voce activă în relaţia UE – regiunea Caraibilor, plecând de la dezvoltarea pe mai departe a relaţiilor bilaterale şi a unor proiecte de sprijin în favoarea regiunii care şi-au dovedit succesul în anii anteriori.

„În plan bilateral, relaţia României şi Saint Vincent şi Grenadine a fost apreciată ca foarte bună, fiind discutate oportunităţile educaţionale pentru studenţi, dar şi deschiderea unui consulat onorific în această ţară. Totodată, Preşedintele României a prezentat perspectiva ţării noastre privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul multidimensional acordat şi a subliniat importanţa acţiunii comune pentru apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli”, potrivit sursei citate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iohannis,
summit,
război

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici