Iohannis a discuţii cu preşedintele BM despre asistenţa pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri o întâlnire cu preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David R. Malpass. S-a discutat despre asistenţa pe care Banca Mondială ar putea să o acorde autorităţilor române şi ţărilor din regiune în efortul de gestionare a situaţiei refugiaţilor.

158 afișări
Imaginea articolului Iohannis a discuţii cu preşedintele BM despre asistenţa pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor

Iohannis a discuţii cu preşedintele BM despre asistenţa pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor

„Agenda discuţiilor a vizat cu prioritate situaţia generată de războiul din Ucraina, cu accent pe asistenţa pe care Banca Mondială ar putea să o acorde autorităţilor române şi ţărilor din regiune, în general, în efortul de gestionare a situaţiei refugiaţilor. De asemenea, a fost discutată nevoia de dezvoltare a parteneriatului dintre Grupul Băncii Mondiale şi România, pentru un răspuns cât mai adecvat în raport cu provocările economico-sociale actuale”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform acestuia, preşedintele Grupului Băncii Mondiale a subliniat rolul important al României în gestionarea fluxului de refugiaţi şi a adus în atenţie intenţia Băncii Mondiale de a include România, dar şi Republica Moldova, în rândul beneficiarilor sprijinului mobilizat până în prezent de instituţia financiară internaţională, la nivel global, în contextul războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis a salutat iniţiativa şi a subliniat faptul că obiectivul României este trecerea la un model economic competitiv, sustenabil şi incluziv.

„În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că priorităţile României vizează utilizarea cât mai eficientă a fondurilor europene, investiţiile în dezvoltarea capitalului uman, sprijinirea economiei viitorului şi a dezvoltării pieţelor, precum şi securitatea energetică, care a devenit imperativă în condiţiile actuale. Preşedintele României a precizat, de asemenea, că transformarea digitală a ţării noastre reprezintă, alături de tranziţia verde, o parte importantă a agendei de redresare post-pandemică şi dezvoltare durabilă a ţării, alături de reforme şi investiţii substanţiale care vizează infrastructura de transport, cea energetică şi marile sisteme publice, îndeosebi educaţia şi sănătatea”, se mai arată în comunicat.

În contextul evaluării efectelor economice ale războiului din Ucraina, preşedintele României a subliniat necesitatea unor abordări proactive, axate nu doar pe soluţionarea temporară a problemelor generate de creşterile de preţuri şi criza energetică, ci şi pe valorificarea unor oportunităţi evidente de creştere a securităţii energetice, alimentare şi tehnologice în regiune.

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat importanţa asistenţei oferite de Banca Mondială în implementarea reformelor asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, subliniind oportunităţile oferite prin implementarea reformelor şi proiectelor de investiţii.

„Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi pe marginea prognozelor macroeconomice ale instituţiei financiare, atât la nivel global, cât şi pentru România, concluzia fiind aceea că, într-un context global marcat de o tendinţă generală de încetinire economică, deciziile de politică economică vor avea un rol decisiv în susţinerea creşterii economice. La rândul său, Preşedintele Grupului Băncii Mondiale a exprimat angajamentul instituţiei de a sprijini priorităţile de dezvoltare ale României, în acord cu cadrul actual de parteneriat şi în virtutea bunei relaţii de cooperare pe care instituţia financiară internaţională a avut-o cu România în ultimele trei decenii”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici