Iohannis: Este puţin deprimant ca de la Viena să auzi acelaşi text

„Este puţin deprimant că de la Viena să auzi ca şi cum acolo placa s-ar fi stricat puţin, tot acelaşi text, în condiţiile în care România performează foarte bine în oprirea migranţilor ilegali”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

756 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Este puţin deprimant ca de la Viena să auzi acelaşi text

Iohannis: Este puţin deprimant ca de la Viena să auzi acelaşi text

Întrebat ce strategii are România pentru perioada următoare, în condiţiile în care practic în fiecare zi dinspre Viena vin veşti potrivit cărora aceasta se va opune în continuare extinderii spaţiului Schengen, Iohannis a răspuns: „Asta cu forţările nu prea ţine în relaţiile din interiorul Uniunii Europene, dar, sigur, este puţin deprimant că de la Viena să auzi ca şi cum acolo placa s-ar fi stricat puţin, tot acelaşi text, în condiţiile în care România performează foarte bine în oprirea migranţilor ilegali. Noi continuăm. Eu continui pe linia diplomatică începută împreună cu toată echipa mea. Şi Guvernul face tot ce poate”.

Devine, însă, din ce în ce mai ciudat acest dialog, spune preşedintele, în condiţiile în care Austria de fiecare dată spune clar că n-are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii spaţiului Schengen, în condiţiile în care exact în aceeaşi şedinţă a aprobat aderarea Croaţiei.

„Deci argumentele sunt cel puţin străvezii. Şi, în aceste condiţii, noi continuăm. Noi continuăm toate discuţiile. Ştim foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen, dar, pe de altă parte, şi trebuie să spun, fiindcă cineva trebuie să o spună, realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează. Nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există spaţiul Schengen, fiindcă, din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis graniţele. Chiar în zona noastră, în Estul Uniunii, ştiţi foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de graniţe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcţionează. Este o întrebare care trebuie să ne-o punem şi discuţia pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se ştie. Se ştie demult şi, pe de o parte, există dorinţa de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere. Eu am avut această discuţie cu lideri europeni de ani de zile şi le-am spus la toţi: România ar deveni un punct forte al spaţiului Schengen”, a adăugat Iohannis.

Potrivit acestuia, prin aderarea României, spaţiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic, şi cu „România înăuntru putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm spaţiul Schengen, să îl facem viabil din nou şi să dăm libertatea de circulaţie cetăţenilor europeni. Însă mai este mult de negociat până ajungem acolo”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici