Iran: Mai mulţi protestatari, maltrataţi în detenţie

Poliţia iraniană a recunoscut joi că mai mulţi protestatari deţinuţi în închisoarea Kahrizak, la sud de Teheran, au fost maltrataţi în detenţie, arată un comunicat publicat de agenţia de presă ISNA.

20 afișări
Imaginea articolului Iran: Mai mulţi protestatari, maltrataţi în detenţie

Iran: Mai mulţi protestatari, maltrataţi în detenţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un număr de persoane arestate în timpul violenţelor din 9 iulie au fost transferate la centrul de detenţie din Kahrizak, din cauza lipsei de spaţiu la închisoarea Evin, ceea ce a fost o eroare", afirmă poliţia.

La sfârşitul lunii iulie, ayatollahul Ali Khamenei a "ordonat închiderea" centrului Kahrizak, pentru că nu corespundea "normelor necesare pentru respectarea drepturilor inculpaţilor".

Aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor care au urmat realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad la 12 iunie.

Potrivit unui bilanţ oficial, 30 de persoane au fost ucise în timpul acestor manifestaţii.

Autorităţile au recunoscut decesul a doi deţinuţi din cauza meningitei. Presa a menţionat cel puţin patru morţi în închisoare.

Poliţia precizează că, după anchetă, s-a descoperit că au existat acţiuni de "neglijenţă şi încălcare a legii din partea unui anumit număr de oficiali şi angajaţi ai centrului de detenţie Kahrizak".

Potrivit comunicatului, "doi ofiţeri au fost sancţionaţi pentru că au aplicat pedepse corporale deţinuţilor".

Responsabilii centrului de detenţie au fost "demişi din funcţiile lor şi pedepsiţi pentru că au acceptat deţinuţi peste capacitatea centrului, pentru că nu au raportat problemele şi pentru că nu au controlat condiţiile de încarcerare a deţinuţilor".

Mai mulţi oficiali şi angajaţi ai centrului de detenţie au fost deferiţi justiţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici