Iran: Victimele violenţelor din 20 iunie, comemorate de liderii opoziţiei

Doi dintre liderii opoziţiei iraniene, Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, au decis să se reculeagă joi la mormintele victimelor violenţelor din 20 iunie, în timp ce marele ayatollah disident Hossein Ali Montazeri, a criticat autorităţile pentru moartea manifestanţilor arestaţi.

21 afișări
Imaginea articolului Iran: Victimele violenţelor din 20 iunie, comemorate de liderii opoziţiei

Iran: Victimele violenţelor din 20 iunie, comemorate de liderii opoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După ce Ministerul de Interne a refuzat să acorde autorizaţie pentru o ceremonie organizată la 40 de zile de la moartea lor, în incidentele din 20 iunie (...) Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi vor merge joi după-amiază la mormintele victimelor, pentru a fi alături de familiile acestora şi a le aduce un omagiu", precizează comunicatul publicat pe site.

Manifestaţiile violente desfăşurate la 20 iunie la Teheran s-au soldat cu moartea mai multor persoane, înhumate la cimitirul Beheshte Zahra, în sudul Teheranului.

Cel puţin 20 dintre manifestanţii arestaţi în cursul demonstraţiilor organizate după alegerile din 12 iunie urmează să fie judecaţi, începând de sâmbătă, pentru atingere adusă securităţii naţionale.

Conform agenţiei IRNA, protestatarii sunt acuzaţi că "au perturbat ordinea şi securitatea, au legături cu ipocriţii (termen folosit de autorităţile iraniene pentru a-i desemna pe Mujahedinii Poporului - n.red.), atentate cu bombă, port de arme de foc şi grenade, atacuri împotriva forţelor de ordine şi a miliţiilor islamiste şi transmiterea de imagini pentru media inamice".

Dintre manifestanţii reţinuţi, doi fotografi de presă iranieni care lucrau pentru media străine sunt acuzaţi de legături cu o mişcare insurecţională.

"A fost identificată o reţea legată de organul de presă al unei mişcări insurecţionale. Aceste persoane au fost arestate după ce au trimis presei străine fotografii ale revoltelor de la Teheran", a precizat agenţia IRNA. Majid Saeedi, fotograf independent care lucra pentru Getty Images, şi Satyar Emami au fost arestaţi în luna iulie.

În cursul manifestaţiilor au fost arestate între 1.000 şi 2.000 de persoane, iar un deputat iranian a estimat recent că 200 dintre acestea se află încă în închisoare.

Marele ayatollah disident Hossein Ali Montazeri a criticat miercuri conducerea de la Teheran, într-o scrisoare adresată celor trei lideri ai opoziţiei. "Cei care se află în închisoare sunt obligaţi să facă mărturisiri sub tortură şi în fiecare zi este predat familiilor câte un trup neînsufleţit", afirmă Montazeri.

Moussavi şi Karoubi, precum şi fostul preşedinte Mohammad Khatami au cerut demnitarilor religioşi din oraşul sfânt Qom - printre care se numără şi Montazeri - să intervină pentru a condamna represiunea îndreptată împotriva persoanelor arestate.

Presa iraniană a relatat în ultimele zile despre patru manifestanţi care au murit în închisoare; autorităţile au afirmat că doi dintre aceştia au murit din cauza meningitei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici