Iranul anunţă arestarea unor cetăţeni străini - VIDEO

Autorităţile iraniene au anunţat miercuri că au reţinut mai mulţi străini, între care şi persoane cu paşapoarte britanice, în legătură cu violenţele izbucnite după alegerile prezidenţiale din Iran, relatează CNN.

11 afișări
Imaginea articolului Iranul anunţă arestarea unor cetăţeni străini - VIDEO

Iranul anunţă arestarea unor cetăţeni străini (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul serviciului iranian de informaţii, Gholamhossein Mohseni-Ezhei, a declarat pentru televiziunea publică iraniană că anumite persoane, care aveau legături cu ţările occidentale şi cu Israelul, plănuiseră atacuri, înainte de alegerile prezidenţiale de la 12 iunie.

"Marea Britanie este între ţările care alimentează flăcările prin intermediul propagandei puternice care este împotriva tuturor normelor diplomatice", a precizat oficialul pentru agenţia de ştiri Fars.

"Postul BBC în limba persană a avut de asemenea un rol important. Totodată, numeroase persoane, deţinătoare de paşapoarte britanice, s-au implicat în violenţele recente", a adăugat el.

Ministerul britanic de Externe a anunţat că va analiza aceste acuzaţii. "Am primit informaţii despre arestarea unor cetăţeni britanici în Iran", a precizat Ministerul de Externe.

"Colegii din cadrul consulatului şi ambasadei de la Teheran desfăşoară investigaţii", potrivit aceielaşi surse.

Guvernul iranian a acuzat în repetate rânduri ţările occidentale, în special Marea Britanie, pentru ingerinţe în afacerile interne, dar nu a oferit dovezi în acest sens.

Autorităţile de la Teheran au anunţat miercuri că şi-a rechemat temporar ambasadorul de la Londra, o altă decizie în escaladarea disensiunilor dintre cele două Guverne.

Pe de altă parte, Marea Britanie a expulzat marţi doi diplomaţi iranieni, după ce, cu o zi înainte, Iranul a cerut ca doi diplomaţi britanici să părăseacă ţara.

Jurnaliştii străini au primit interdicţie de a furniza informaţii despre proteste, situaţie în care instituţiile media se bazează pe relatările cetăţenilor care folosesc reţele sociale de pe Internet pentru a transmite înregistrări video şi fotografii cu scenele de violenţă.

Potrivit asociaţiei Reporteri fără frontiere, 36 de jurnalişti au fost reţinuţi, dintre care 26 de origine iraniană, de la alegerile prezidenţiale de la 12 iunie, în vreme ce "mulţi alţii" sunt daţi dispăruţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici