Iranul consideră "ilegală" noua rezoluţie ONU privind programul său nuclear

Iranul consideră "ilegală" noua rezoluţie a ONU care impune sancţiuni din cauza programului nuclear, acuzând marile puteri de manipulare a Consiliului de Securitate şi de diminuare a rolului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

11 afișări
Imaginea articolului Iranul consideră "ilegală" noua rezoluţie ONU privind programul său nuclear

Iranul consideră "ilegală" noua rezoluţie ONU privind programul său nuclear (Sursa: harta.infoturism.ro)

Rezoluţia este"complet nelegitimă şi ilegală", a precizat ambasadorul iranian la ONU, Mohammad Khazaee, cu doar câteva minute înainte de adoptarea textului, luni, la New York.

"Noua rezoluţie care înăspreşte sancţiunile împotriva Teheranului va genera o diminuare a rolului AIEA", a spus, la rândul său, după exprimarea votului, ambasadorul iranian pe lângă AIEA, Ali Asghar Soltanieh, citat de agenţia Isna.

Presa iraniană a păstrat tăcerea asupra subiectului marţi, iar personalităţile iraniene nu au avut nicio reacţie până la jumătatea zilei. Subiectul nu a fost tratat nici în cadrul jurnalului de ştiri al postului public de televiziune.

Preşedintele Comisiei de Politică Externă şi Securitate Naţională, Allaedin Boroudjerdi, a oferit asigurări că rezoluţia 1.803 "nu are o bază juridică" şi "nu este conformă cu logica regulilor agenţiei (AIEA) şi a Tratatului de neproliferare".

Această declaraţie "nu este nici acceptabilă, nici aplicabilă", a declarat acesta marţi pentru agenţia Isna.

În textul adoptat aproape în unanimitate, 14 de voturi în favoare şi o abţinere, Consiliul de Securitate a înăsprit regimul de sancţiuni economice şi comerciale pe care le impusese împotriva Iranului în două rezoluţii anterioare, în decembrie 2006 şi în martie 2007.

Pentru China, altă ţară care se opune măsurilor prea dure de sancţionare a Iranului, "obiectivul nu este pedepsirea Iranului, ci încercarea de reluare a dialogului şi de reactivare a unei noi sesiuni de eforturi diplomatice".

La rândul lor, Statele Unite au perceput acest vot drept dovada că forul decizional al ONU recunoaşte "ameninţarea persistentă pe care o reprezintă programul nuclear iranian".

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate - China, Statele Unite, Franţa, Rusia, Marea Britanie - şi Germania au cerut Înaltului reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, să aibă o întâlnire cu negociatorul nuclear iranian, Said Jalili, pentru a încerca să pună capăt blocajului.

Boroudjerdi pare să se îndoiască de utilitatea unui astfel de demers. "Consiliul suprem al securităţii naţionale ar trebui să ia o nouă decizie privind mecanismul negocierilor şi continuarea interacţionării cu Europa", a spus el.

Rusia, membră permanentă a Consiliului de Securitate şi cunoscută pentru reticenţa sa faţă de sancţionarea Iranului, a îndemnat Iranul să respecte noua rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, prin care s-a decis a treia serie de sancţiuni din cauza refuzului Teheranului de suspendare a activităţilor nucleare, relatează Reuters.

"Aşteptăm ca regimul iranian să analizeze declaraţia celor şase miniştri de Externe şi conţinutul rezoluţiei şi să opteze în favoarea îndeplinirii cerinţelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi Consiliului de Securitate", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

"Nu a fost uşor să ajungem la un compromis în privinţa rezoluţiei, din ea fiind eliminate solicitările politice şi economice excesive referitoare la programul nuclear iranian", explică Rusia.

Statele Unite doreau sancţiuni mai dure, dar Rusia şi China s-au opus acestor măsuri, mai ales că un raport american publicat în decembrie arăta că Iranul a renunţat la planul de fabricare a armei atomice în 2003.

"Rezoluţia este un semnal politic serios adresat Teheranului în legătură cu necesitatea cooperării cu Consiliul de Securitate ONU şi cu AIEA. De asemenea, este important ca cele şase mari puteri să demonstreze disponibilitatea reală de a coopera cu Teheranul", subliniază Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici