Iranul este dispus să negocieze cu Arabia Saudită / NYT:Cele două ţări au iniţiat deja contacte

  • Iranul semnalează disponibilitatea de a purta negocieri cu Arabia Saudită.
  • La rândul său, prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, a declarat că vrea "o relaţie bună şi pozitivă cu Iranul."
  • The New York Times: Iranul şi Arabia Saudită au iniţiat deja contacte.
343 afișări
Imaginea articolului Iranul este dispus să negocieze cu Arabia Saudită / NYT:Cele două ţări au iniţiat deja contacte

Iranul este dispus să negocieze cu Arabia Saudită / NYT:Cele două ţări au iniţiat deja contacte

Administraţia din Iran a semnalat, luni, că este dispusă să poarte negocieri cu Arabia Saudită, după ce prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, a sugerat acelaşi lucru, iar, conform unor surse citate de cotidianul The New York Times, cele două naţiuni-rivale au iniţiat deja contacte secrete.
 
Ministerul de Externe de la Teheran a anunţat, luni, că Iranul este pregătit să negocieze cu Arabia Saudită la toate nivelurile. "Nu ne grăbim şi nimeni nu poate perturba sau distruge negocierile", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de site-ul Ynetnews.com, părând să confirme că există deja contacte între cele două ţări.
 
În urmă cu câteva zile, prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, a declarat că Administraţia de la Riyad "contestă anumite tipuri de comportament", dar a exprimat speranţa că va putea construi "o relaţie bună şi pozitivă cu Iranul, în beneficiul tuturor părţilor".

NYT: Iranul şi Arabia Saudită au iniţiat contacte în secret

Iranul, ţară cu populaţie majoritar şiită, şi Arabia Saudită, o naţiune preponderent sunnită, au iniţiat contacte în secret, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.
 
Conform surselor citate, directorul serviciului saudit de informaţii a iniţiat discuţii cu un oficial iranian de rang înalt la Bagdad, pe o serie de subiecte de dispută, inclusiv pe tema conflictului din Yemen şi a grupurilor islamiste din Irak.
 
"Prin negocieri şi o perspectivă constructivă, cele două ţări importante din Orientul Mijlociu şi din lumea islamică pot lăsa în urmă disensiunile şi pot intra într-o nouă etapă de cooperare şi toleranţă, pentru a aduce stabilitate şi pace în regiune", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh.
 
Negocierile dintre Iran şi Arabia Saudită intervin în contextul în care Orientul Mijlociu încearcă să se adapteze policilor promovate de Administraţia de la Washington, condusă de preşedintele Joseph Biden.
 
Statele Unite şi Iranul par să se apropie de un acord care ar permite relansarea Acordului nuclear iranian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici