Iranul încearcă să modifice rachetele sale balistice pentru a transporta focoase nucleare

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a prezentat, marţi, documente şi poze care sugerează că Iranul a încercat să modifice o rachetă balistică pentru a-i putea ataşa un focos nuclear, Teheranul denunţând acuzaţiile drept falsuri.

63 afișări
Imaginea articolului Iranul încearcă să modifice rachetele sale balistice pentru a transporta focoase nucleare

Iranul încearcă să modifice rachetele sale balistice pentru a transporta focoase nucleare (Imagine: Mediafax/AFP)

Iranul a anunţat că ancheta AIEA privind activitatea sa nucleară a ajuns într-un punct mort deoarece agenţia cere Teheranului să dezvăluie secrete legate de echipamentul militar convenţional care nu au nici o legătură cu programul nuclear. Iranul neagă că încearcă să dezvolte armament nuclear.

Londra a acuzat Teheranul că manifestă dispreţ faţă de agenţia Naţiunilor Unite şi, alături de Washington şi Paris, a dat asigurări că va încerca să adopte sancţiuni mai dure împotriva Republicii Islamice.

AIEA vrea ca Iranul să explice materialul furnizat de serviciile de informaţii potrivit căruia armata iraniană a încercat să modifice racheta de tip Shahab-3 pentru a-i putea ataşa unui focos nuclear.

Republica Islamică a respins acuzaţiile avansate de AIEA, dar agenţia a subliniat că Iranul trebuie să îşi susţină poziţia prin permisiunea acordată inspectorilor ONU de a vizita complexele nucleare.

Herman Naeckerts, şeful departamentului de inspecţii pentru Orientul Mijlociu, a prezentat, marţi, materialul liderilor AIEA înaintea reuniunii reprezentanţilor celor 35 de state membre, săptămâna viitoare.

Ambasadorul american în cadrul AIEA a declarat că Naeckerts a prezentat fotografii şi diagrame detaliind procesul tehnologic de ajustare a rachetei de tip Shahab-3 "pentru a transporta ceea ce pare o armă nucleară".

"Secretariatul AIEA ne-a precizat că informaţiile de care dispune sunt, după declaraţiile sale, «foarte credibile» şi a cerut Iranului să ofere «răspunsuri concrete»", a declarat ambasadorul american Gregory Schulte.

Diplomatul a adăugat că Naeckerts a declarat în cursul întâlnirii cu uşile închise că Iranul a refuzat cererile AIEA de a intervieva inginerii implicaţi în aceste activităţi şi de a vizita ateliere care apar în fotografiile respective.

Iranul a repetat că materialul este falsificat sau că vizează doar armamentul convenţional. "Nici o ţară nu ar oferi informaţii legate de activităţile sale militare convenţionale", a subliniat ambasadorul iranian în cadrul AIEA.

"Acest subiect este încheiat în ceea ce ne priveşte", a adăugat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici