Iranul va construi zece noi uzine de îmbogăţire a uraniului

Guvernul iranian a ordonat duminică agenţiei iraniene de energie atomică să lanseze lucrările de construcţie la cinci locaţii deja alese pentru uzine de îmbogăţire a uraniului şi să înceapă să caute locuri pentru alte cinci uzine, potrivit televiziunii iraniene.

16 afișări
Imaginea articolului Iranul va construi zece noi uzine de îmbogăţire a uraniului

Iranul va construi zece noi uzine de îmbogăţire a uraniului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe de altă parte, Guvernul va examina la reuniunea sa de miercuri posibilitatea de a produce uraniu îmbogăţit la 20 la sută, a declarat duminică preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, citat de site-ul televiziunii publice.

Anunţurile intervin la două zile după adoptarea de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a unei rezoluţii care condamnă Iranul pentru programul său nuclear controversat şi cere în special "suspendarea" construcţiei unei noi uzine la Fordo, a cărei existenţă a fost dezvăluită abia în septembrie.

Washingtonul a denunţat aceste anunţuri, apreciind că Iranul se îndreaptă către o nouă încălcare a "obligaţiilor sale de a suspenda orice activitate de îmbogăţire" a uraniului.

Iranul intenţionează să producă 20.000 de megawaţi de energie nucleară, care ar fi generată după construcţia acestor noi uzine, ce vor avea aceeaşi dimensiune ca aceea de la Natanz.

"Pentru a produce 20.000 de megawaţi am avea nevoie de 500.000 de centrifuge cu capacitatea actuală. Dar noi am conceput noi centrifuge de capacitate superioară, astfel că vom avea nevoie de mai puţine centrifuge, pe care le vom utiliza când vor fi operaţionale", a declarat Ahmadinejad.

"Trebuie să atingem nivelul pentru a produce între 250 şi 300 de tone de combustibil pe an în ţară, iar pentru acest lucru avem nevoie de noi centrifuge de viteză superioară", a adăugat el.

Vicepreşedintele iranian şi director al Agenţiei iraniene de energie atomică, Ali Akbar Salehi, a precizat că decizia va fi aplicată, potrivit agenţiei de presă ISNA.

"Decizia luată astăzi (de Guvern) este un răspuns ferm la măsura scandaloasă a grupului 5+1 (cele cinci membre permanente ale Consiliului de Securitate plus Germania, aflate la originea rezoluţiei-n.r.), în cadrul ultimei reuniuni a AIEA", a afirmat el. "Zece noi instalaţii de îmbogăţire vor fi construite. Noi suntem ataşaţi drepturilor noastre, ca şi obligaţiilor noastre internaţionale", a adăugat acesta.

Anterior, Parlamentul a cerut Guvernului iranian reducerea cooperării cu AIEA, în urma rezoluţiei acesteia care condamna Iranul pentru programul său nuclear controversat, potrivit unui comunicat publicat duminică pe site-ul său.

Conform postului public de televiziune, 226 de deputaţi din 290 au semnat o scrisoare în care cer Guvernului "un plan rapid vizând reducerea nivelului de cooperare cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică". Acest plan va trebui "să fie supus Parlamentului", precizează scrisoarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici