Irlanda, Spania şi Norvegia au anunţat astăzi în premieră recunoaşterea oficială a statului palestinian / Israelul anunţă „rechemarea imediată” a ambasadorii: "Nebunie irlandezo-norvegiană" / "O încurajare a jihadiştilor din Hamas şi Iran"

Irlanda, Spania şi Norvegia au anunţat planurile de recunoaştere oficială a unui stat palestinian, în contextul în care Israelul a avertizat că recunoaşterea va „alimenta extremismul şi instabilitatea”.

2199 afișări
Imaginea articolului Irlanda, Spania şi Norvegia au anunţat astăzi în premieră recunoaşterea oficială a statului palestinian / Israelul anunţă „rechemarea imediată” a ambasadorii: "Nebunie irlandezo-norvegiană" / "O încurajare a jihadiştilor din Hamas şi Iran"

Irlanda, Spania şi Norvegia ar urma să anunţe astăzi în premieră planuri de recunoaşterea oficială a statului palestinian

UPDATE Israelul anunţă „rechemarea imediată” a ambasadorilor săi în Irlanda şi Norvegia

Israelul a „dat instrucţiuni pentru rechemarea imediată” a ambasadorilor Israelului în Irlanda şi Norvegia

Ministrul israelian de externe: "Am ordonat rechemarea imediată a ambasadorilor Israelului în Irlanda şi Norvegia pentru consultări, având în vedere deciziile acestor ţări de a recunoaşte un stat palestinian. Trimit un mesaj clar şi neechivoc Irlandei şi Norvegiei: Israelul nu va rămâne tăcut în faţa celor care îi subminează suveranitatea şi îi pun în pericol securitatea.
 
Decizia de astăzi transmite un mesaj palestinienilor şi lumii: Terorismul obţine rezultate. După ce organizaţia teroristă Hamas a comis cel mai mare masacru de evrei de la Holocaust încoace, după ce a comis crime sexuale odioase la care a asistat întreaga lume, aceste ţări au ales să recompenseze Hamas şi Iranul prin recunoaşterea unui stat palestinian.
 
Acest pas distorsionat al acestor ţări este o nedreptate faţă de memoria victimelor de la 7/10, o lovitură dată eforturilor de returnare a celor 128 de ostatici şi o încurajare a jihadiştilor din Hamas şi Iran, care subminează şansele de pace şi pune la îndoială dreptul Israelului la autoapărare.
 
Israelul nu va rămâne tăcut - vor exista şi alte consecinţe grave. Dacă Spania îşi va duce până la capăt intenţia de a recunoaşte un stat palestinian, o măsură similară va fi luată împotriva sa.

Nebunia irlandezo-norvegiană nu ne descurajează; suntem hotărâţi să ne atingem obiectivele: restabilirea securităţii cetăţenilor noştri, dezmembrarea Hamas şi aducerea ostaticilor acasă. Nu există cauze mai drepte decât acestea.”.

UPDATE Spania va recunoaşte un stat palestinian începând cu 28 mai, a anunţat premierul spaniol Pedro Sánchez.
 
UPDATE Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat miercuri: „Nu poate exista pace în Orientul Mijlociu dacă nu există recunoaştere”.

Gahr Støre a declarat că ţara scandinavă va recunoaşte oficial un stat palestinian începând cu 28 mai, relatează Associated Press (AP).

Ştire iniţială

Cei trei lideri ai guvernului irlandez - premierul Simon Harris, vicepremierul Micheál Martin şi ministrul Eamon Ryan - urmează să ţină o conferinţă de presă miercuri dimineaţă. Aceştia semnalaseră anterior că guvernul va face demersul de recunoaştere a statutului de stat palestinian până la sfârşitul lunii mai.
 
Radiodifuzorul public naţional RTÉ şi Irish Times au relatat amândoi că s-a înţeles că decizia de a face acest lucru va fi anunţată în cadrul conferinţei de presă.
 
The Guardian precizează că premierul Spaniei, Pedro Sánchez, va dezvălui, de asemenea, o dată pentru recunoaşterea oficială miercuri, după ce săptămâna trecută şi-a anunţat intenţia de a face acest lucru.
 
Sánchez a fost unul dintre cei mai vocali lideri europeni atunci când a criticat ofensiva Israelului în Gaza. De asemenea, el a afirmat în repetate rânduri că soluţia celor două state rămâne singurul răspuns la criza din Orientul Mijlociu.
 
Între timp, televiziunea publică norvegiană şi cotidianul Aftenposten au relatat, citând surse anonime, că guvernul va anunţa miercuri că ţara nordică recunoaşte un stat palestinian independent.

State europene ce recunosc Palestina

Suedia a recunoscut oficial statul Palestina în 2014, devenind primul membru al UE din care a recunoscut un stat palestinian.

Alte state membre ale UE care au recunoscut deja un stat palestinian, dar care au făcut acest pas înainte de a adera la UE, sunt  România, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Malta, Polonia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici