Irlandezii ar fi aprobat Tratatul de la Lisabona, potrivit unui sondaj

Tratatul de la Lisabona ar fi fost aprobat de peste 60 la sută dintre cetăţenii irlandezii la referendumul organizat vineri, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de un partid susţinător al documentului şi care a fost publicat sâmbătă de Irish Times.

24 afișări
Imaginea articolului Irlandezii ar fi aprobat Tratatul de la Lisabona, potrivit unui sondaj

Irlandezii ar fi aprobat Tratatul de la Lisabona, potrivit unui sondaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ancheta, realizată de Fine Gael, principalul partid de opoziţie favorabil tratatului, alături de Guvern, arată un vot "masiv" în favoarea tratatului în capitala Dublin, cu aproximativ 70 la sută din voturi pentru. În restul ţării, tabăra susţinătoare a obţinut aproximativ 60 la sută.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane în 33 de zone din ţară, până vineri seara târziu, după închiderea urnelor la ora locală 22.00 (24.00 ora României).

"Este foarte încurajator", a declarat directorul campaniei din cadrul Fine Gael pentru Irish Times, care a publicat sondajul.

Numărarea voturilor începe sâmbătă la ora locală 09.00 (11.00 ora României), iar rezultatele sunt aşteptate în cursul zilei.

Puţin peste trei milioane de alegători, respectiv mai puţin de 1 la sută dintre europeni au fost chemaţi la urne vineri pentru acest scrutin care va decide soarta Tratatului de la Lisabona, considerat esenţial de UE pentru buna sa funcţionare în 27 de state membre.

Ultimele sondaje creditau tabăra susţinătoare a tratatului cu 48 până la 68 la sută din voturi, iar pe cea opozantă cu 17 până la 33 la sută.

În cadrul unui prim referendum organizat la 12 iunie 2008, irlandezii au respins tratatul cu 53,4 la sută din voturi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici