ISIS preia pentru scurt timp controlul asupra centrului unui oraş libian şi decapitează 12 militari

Jihadişti din cadrul filialei libiene a grupării Statul Islamic au preluat timp de trei ore controlul asupra sediului serviciilor de securitate din Sabratha (vest), unde au decapitat 12 ofiţeri, după care au fost alungaţi, miercuri dimineaţa, afirmă doi oficiali libieni, relatează AP online.

2366 afișări
Imaginea articolului ISIS preia pentru scurt timp controlul asupra centrului unui oraş libian şi decapitează 12 militari

SI preia pentru scurt timp controlul asupra centrului unui oraş libian şi decapitează 12 militari (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Incidentul relevă consolidarea prezenţei şi puterea de atac imprevizibilă a militanţilor locali din cadrul SI în acest oraş strategic în drumul migranţilor către Europa.

Comandantul Consiliului Militar din Sabratha Taher al-Gharabili a declarat pentru The Associated Press că persoane înarmate "au exploatat o breşă de securitate" şi au reuşit să pătrundă în centrul oraşului în timp ce militarii libieni se aflau în altă parte.

Alt oficial libian în domeniul securităţii a declarat că militanţii au blocat - cu trupurile fără cap ale ofiţerilor pe care i-au ucis - drumul către sediul serviciilor de securitate din oraş, pe care l-au ocupat timp de aproximativ trei ore.

Acest oficial a declarat, sub protecţia anonimatului, că 19 militari au fost ucişi, în total, în timpul ocupării sediului şi în confruntările care au urmat.

Sabratha a devenit un fief al militanţilor SI din Libia. Avioane americane au ucis săptămâna trecută zeci de presupuşi militanţi într-un atac aerian în apropierea acestui oraş, inclusiv doi sârbi care au fost luaţi ostatici anul trecut.

Haosul din Libia, la cinci ani de la o revoltă care a condus la înlăturarea de la putere şi uciderea fostului dictator Muammar Kadhafi, în 2011, a deschis calea unor jihadişti SI în ţară, care au preluat controlul asupra mai multor oraşe.

Ţara este împărţită, în prezent, între două parlamente, un Guvern recunoscut pe plan internaţional cu sediul la Tobruk (est) şi unul susţinut de miliţii islamiste, care deţine controlul asupra capitalei libiene, Tripoli.

Statele Unite au mediat anul trecut un acord în vederea unificării acestor facţiuni rivale.

Un nou guvern de unitate naţională aşteaptă să fie învestit de Parlamentul din estul ţării.

Acest nou guvern poate deschide drumul către o intervenţie militară internaţională împotriva grupării Statul Islamic.

Gruparea jihadistă a preluat controlul asupra oraşului Darna, după care a fost alungată, şi deţine în continuare controlul asupra oraşului Sirt, oraşul natal al lui Kadhafi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici