Islamofobia ia amploare în SUA, înaintea comemorării a nouă ani de la atentatele din 11 septembrie

Recente polemici, privind proiectul construirii unei moschei în apropiere de Ground Zero sau cel de ardere a Coranului în public, generează temeri referitoare la o intensificare a islamofobiei în SUA, în momentul în care ţara comemorează nouă ani de la atentatele din 11 septembrie.

21 afișări
Imaginea articolului Islamofobia ia amploare în SUA, înaintea comemorării a nouă ani de la atentatele din 11 septembrie

Islamofobia ia amploare în SUA, înaintea comemorării a nouă ani de la atentatele din 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Asistăm la un puternic val de retorică antimusulmană, care a provocat numeroase incidente vizând moschei şi musulmani", remarcă Ibrahim Hooper, expert la centrul de analiză "Council on American-Islamic Relations".

Dezbaterea aprinsă din jurul proiectului de construire a unui centru islamic în apropiere de Ground Zero la New York, în zona unde se aflau turnurile gemene ale World Trade Center, pare a fi unul din principalii vectori ai acestui resentiment. El nu dă semne de estompare, iar ultimul exemplu îl constituie intenţia unui grup creştin integrist de a arde în public un exemplar al Coranului sâmbătă, 11 septembrie, în Florida.

Mark Potok, un analist de la centrul "Southern Poverty Law Center", crede că valul antimusulman a început în mai, când un bărbat a detonat o bombă artizanală într-un centru islamic din Jacksonville, în Florida.

De atunci, incidentele se multiplică: o tentativă de incendiu într-o moschee din Arlington, Texas, ameninţări împotriva unei moschei din Fresno, California, sau un incendiu suspect în apropiere de locul unde urmează să fie construită o moschee, la Murfreesboro, în Tennessee.

Astfel de acte au provocat temeri în comunităţile musulmane, uneori constrânse să pregătească în cea mai mare discreţie celebrările marcând sfârşitul Ramadanului, care coincid în acest an cu comemorarea atentatelor de la 11 septembrie.

"Musulmanii se repliază. Există persoane care folosesc o retorică de divizare, pentru a crea o prăpastie între americanii musulmani şi restul societăţii", afirmă Alejandro Beutel, de la organizaţia "Muslim Public Affairs Council", care militează pentru integrarea şi drepturile musulmanilor în Statele Unite.

Alarmaţi, lideri religioşi creştini, musulmani şi evrei au cerut secretarului Justiţiei, Eric Holder, să avertizeze că toate acţiunile antimusulmane vor fi urmărite în justiţie.

"Am auzit numeroşi americani musulmani care spuneau că nu au mai resimţit o asemenea lipsă de securitate de la zilele ce au urmat atentatelor de la 11 septembrie", precizează Ingrid Mattson, care conduce Societatea islamică a Americii de Nord.

Această creştere a numărului de incidente intervine în urma mai multor ani consecutivi de acalmie după 2001, unii analişti afirmând că un merit îl are fostul preşedinte George W. Bush, pentru că a declarat imediat după 11 septembrie că musulmanii nu reprezintă duşmanii.

Dar sosirea la Casa Albă a lui Barack Obama la începutul anului 2009 a provocat tensiuni în rândul a numeroşi americani, în condiţiile în care 24 la sută dintre ei cred, în mod eronat, că preşedintele lor este musulman.

La mijlocul lunii august, Obama a susţinut dreptul de construire a unei moschei în apropiere de Ground Zero, înainte de face un pas înapoi a doua zi, când a subliniat că nu se pronunţă asupra oportunităţii proiectului.

Contextul economic dificil din Statele Unite nu explică în totalitate intensificarea sentimentului de ostilitate faţă de islam
. "Nu există nici un motiv să se creadă că situaţia în legătură cu acest subiect este explozivă", susţine preotul Welton Gaddy, preşedintele Alianţei interreligioase, adăugând că altceva trebuie să alimenteze această nemulţumire.

Primarul din New York, Michael Bloomberg, consideră că situaţia se va calma după alegerile legislative din noiembrie. "Cred că destule persoane se folosesc de toate acestea în scopuri politice. Este ruşinos", a afirmat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici