Israelul se aşteaptă la procese pentru crime de război

Israelul se aşteaptă la un val de acţiuni în justiţie pentru crime de război din partea organizaţiilor propalestiniene, care îl acuză de bilanţul mare al victimelor în rândul civililor palestinieni şi de distrugerea proprietăţilor acestora în ofensiva din Gaza, relatează Haaretz.

18 afișări
Imaginea articolului Israelul se aşteaptă la procese pentru crime de război

Israelul se aşteaptă la procese pentru crime de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficiali israelieni de rang înalt şi-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea cu privire la faptul că Israelul ar putea fi obligat să accepte o anchetă internaţională privind victimele în rândul civililor în timpul operaţiunii din Fâşia Gaza.

Pe de altă parte, unii lideri militari ar putea fi vizaţi personal de procese, aşa cum s-a întâmplat cu ofiţerii israelieni după cea de-a doua Intifada.

"Când se va stabili valoarea reală a pagubelor din Fâşia Gaza, nu voi mai pleca în vacanţă în Amsterdam, decât la Tribunalul Internaţional de la Haga", a declarat un oficial israelian, fără a fi clar dacă a încercat să facă o glumă sau nu.

Procurorii au început să strângă în avans dovezi privind locurile în care au fost descoperite depozite de armament şi din care membrii Hamas au lansat atacuri, pregătindu-se să îşi argumenteze atacurile împotriva locuinţelor din Fâşia Gaza.

Isaac Herzog, ministrul pentru Afaceri Sociale, care coordonează eforturile umanitare în Fâşia Gaza, va coordona şi eforturile Israelului împotriva acuzaţiilor de crime de război.

Israelul va argumenta că a acţionat în scopuri defensive şi a depus eforturi semnificative pentru a-i avertiza prin toate mijloacele pe localnici să îşi părăsească locuinţele întrucât vor fi atacate.

Statul evreu va aduce totodată dovezi referitoare la modalitatea în care Hamas a folosit locuinţele, şcolile, moscheile şi instituţiile pentru a depozita arme, transformându-le astfel în obiective militare legitime.

Citeşte şi:

Ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, soldată cu aproximativ 1.300 de morţi

Premierul israelian anunţă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza

Ehud Olmert: Armistiţiul unilateral din Gaza este fragil

Israelul se va retrage din Fâşia Gaza "cât mai curând posibil"

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici