Italia primeşte tot mai puţin gaz din Rusia. Guvernul ar putea declara stare de alertă

  • Italia a devenit ultima dintr-o serie de ţări europene care a raportat noi reduceri ale aprovizionării cu gaz rusesc.
  • Gigantul energetic italian Eni a anunţat că va primi vineri doar jumătate din cele 63 de milioane de metri cubi pe zi pe care le-a solicitat de la Gazprom, după ce a înregistrat lipsuri timp de două zile.
  • Germania a acuzat Gazprom că încearcă să crească preţurile la energie prin reducerea drastică a livrărilor.
  • Gazprom spune că reparaţiile la conducta Nord Stream sunt de vină.
4342 afișări
Imaginea articolului Italia primeşte tot mai puţin gaz din Rusia. Guvernul ar putea declara stare de alertă

Rusia furnizează 40% din gazele naturale ale Uniunii Europene. De asemenea, aceasta furnizează 27% din petrolul importat de UE, iar blocul comunitar plăteşte Rusiei aproximativ 400 de miliarde de euro pe an în schimb, scrie BBC

Ca răspuns la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, UE a luat măsuri pentru a se debarasa de combustibilii fosili ruşi, interzicând majoritatea importurilor de petrol până la sfârşitul anului 2022.

Aceasta s-a angajat să reducă importurile de gaze din Rusia cu două treimi în decurs de un an, dar a fost dificil să se ajungă la un acord cu privire la alte măsuri, cum ar fi o interdicţie totală a importurilor.

Statele membre au fost îndemnate să stocheze gazele în timpul lunilor de vară mai calde, înainte de creşterea cererii de combustibil din timpul iernii, dar ultimele măsuri luate de Rusia pentru a reduce oferta au sporit îngrijorările legate de faptul că continentul ar putea avea dificultăţi în a acumula suficiente rezerve.

Italia ar putea declara săptămâna viitoare o "stare de alertă" sporită în ceea ce priveşte gazele naturale dacă Rusia continuă să îşi reducă livrările, au declarat pentru Reuters două surse guvernamentale.

O astfel de mişcare ar declanşa o serie de măsuri menite să reducă consumul, inclusiv raţionalizarea gazului pentru utilizatorii industriali selectaţi în cadrul contractelor existente, accelerarea producţiei la centralele electrice pe cărbune şi solicitarea de importuri de gaz de la alţi furnizori.

La fel ca şi Italia, Slovacia a raportat vineri că a primit mai puţin de jumătate din volumele obişnuite prin gazoductul Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică dinspre Rusia spre Germania.

Între timp, Franţa a declarat că nu a mai primit gaz rusesc din Germania de la 15 iunie, dar că ţara se aprovizionează din alte părţi.

Germania a acuzat Gazprom că a încercat să crească preţurile la energie prin reducerea bruscă a livrărilor, dar firma energetică a declarat că acest lucru s-a datorat returnării întârziate a echipamentelor întreţinute de compania germană Siemens Energy din Canada.

Austria a raportat, de asemenea, scăderi mari ale livrărilor de gaze ruseşti. Kremlinul a declarat că acest lucru nu a fost premeditat.

Poloniei, Bulgariei, Finlandei, Danemarcei şi Olandei li s-au suspendat deja livrările de gaz rusesc după ce au refuzat cererea de a plăti în ruble ruseşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici