Italia vrea să renunţe la programul de investiţii al lui Xi Jinping

  • Giorgia Meloni ar urma să le spună liderilor G7 la summitul din Japonia că Italia va părăsi Iniţiativa Belt and Road a Chinei.
  • Unii analişti se tem că firmele italiene vor avea de suferit.
12875 afișări
Imaginea articolului Italia vrea să renunţe la programul de investiţii al lui Xi Jinping

A fost nevoie de patru ani pentru ca Italia să ia în considerare ruperea relaţiei sale speciale cu preşedintele chinez Xi Jinping. În 2019, Italia a devenit prima ţară din G7 care s-a alăturat programului global de infrastructură al Chinei, Iniţiativa Belt and Road (BRI), spre surprinderea aliaţilor din Occident.

Acum, liderul de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, este gata să le spună omologilor săi din G7 că este pregătită să rupă legăturile cu proiectul de politică externă de referinţă al lui Xi Jinping, potrivit unui diplomat de rang înalt familiarizat cu discuţiile din cadrul guvernului italian, informează POLITICO.

Meloni nu a luat încă o decizie finală, dar discuţiile de la Roma se concentrează mai degrabă pe modul în care se va ieşi din Belt and Road, decât pe faptul dacă se va face acest lucru, a declarat diplomatul, care a vorbit sub anonimat deoarece subiectul este sensibil.

Dacă se va întâmpla, o astfel de mişcare ar reprezenta o schimbare dramatică în relaţiile dintre Italia şi China, plasând-o pe Meloni în tabăra ţărilor sino-sceptice conduse de preşedintele american Joe Biden. De asemenea, ar însemna o lovitură pentru politica emblematică a lui Xi, putând determina alte ţări să urmeze exemplul Italiei.

În urmă cu patru ani, Italia a devenit prima ţară din UE care s-a alăturat Iniţiativei, strategia amplă a lui Xi Jinping de dezvoltare a infrastructurii pentru a investi în 150 de ţări şi entităţi internaţionale. În cadrul acestui program, China finanţează construcţia de porturi, poduri, căi ferate şi zgârie-nori, printre alte proiecte din întreaga lume.

Meloni încă nu a spus dacă va scoate Italia din cadrul iniţiativei chineze, dar a indicat săptămâna trecută că "dezbaterea este deschisă". Se aşteaptă ca ea să semnaleze calea de urmat a ţării în timpul reuniunii G7 de la Hiroshima din această săptămână.

Acordul dintre Roma şi Beijing urmează să fie reînnoit automat pentru încă cinci ani, în martie 2024, dacă niciuna dintre părţi nu se retrage. Subsecretarul italian pentru afaceri externe, Giorgio Silli, a declarat miercuri că "o reflecţie atentă este în curs de desfăşurare" şi a precizat că decizia va fi luată "ţinând cont" de politicile privind China ale NATO, G7 şi UE.

Economia Italiei ar putea avea de suferit

Susţinătorii acordului cu China rămân ferm convinşi că Italia are de pierdut dacă renunţă la acest acord.

Una dintre figurile centrale în negocierile cu Beijingul a fost subsecretarul pentru industrie Michele Geraci, un fost bancher care predă finanţe în universităţile chineze de peste un deceniu.

"A fi atlantic, membru al NATO, nu înseamnă că nu poţi face înţelegeri cu China", a declarat Geraci în timpul unui interviu telefonic din China, subliniind că alte ţări UE care sunt, de asemenea, membre NATO au aderat la Iniţiativa Belt and Road. 

Pentru Geraci, părăsirea BRI ar face viaţa mai dificilă pentru exportatorii italieni în China, un argument cheie adus de sindicatele din mediul de afaceri care au susţinut acordul în speranţa că acesta va duce la un acces mai bun la piaţa chineză.

Exporturile Chinei către Italia au crescut cu 51% între 2019 şi 2022, în timp ce importurile sale din ţara UE au crescut cu doar jumătate (26%) în aceiaşi ani, potrivit Agenţiei pentru Comerţ din Italia.

"Dacă ne luptăm de la egal la egal cu China, traşi de această viziune de decuplare, ne schilodim economia", a spus Geraci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici