Jacques Delors, unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene de astăzi, a murit. Delors ne-a adus libera circulaţie şi moneda euro

Jacques Delors, fostul preşedinte al Comisiei Europene, considerat unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene de astăzi, a murit la vârsta de 98 de ani, la domiciliul său din Paris.

540 afișări
Imaginea articolului Jacques Delors, unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene de astăzi, a murit.  Delors ne-a adus libera circulaţie şi moneda euro

Jacques Delors, unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene de astăzi, a murit. Delors ne-a adus libera circulaţie şi moneda euro

Delors, fost ministru al guvernului francez, a fost un susţinător pasionat al integrării europene postbelice şi a fost creditat ca fiind forţa care a stat la baza introducerii monedei euro, moneda unică a UE, şi a creării pieţei unice a blocului comunitar.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a fost unul dintre primii care i-a adus un omagiu. "Un om de stat al destinului francez. Un arhitect inepuizabil al Europei noastre. Un luptător pentru dreptatea umană. Jacques Delors a fost toate aceste lucruri. Angajamentul său, idealurile sale şi verticalitatea sa ne vor inspira întotdeauna. Îi salut munca şi memoria şi împărtăşesc durerea familiei sale", a spus el într-o declaraţie.

Delors a fost europarlamentar în Parlamentul European între 1979 şi 1981 şi ministru de finanţe în guvernul lui François Mitterrand între 1981 şi 1984.

A fost preşedinte al Comisiei Europene timp de trei mandate, din 1985 până la sfârşitul anului 1994 - mai mult timp decât orice alt deţinător al acestei funcţii -, perioadă în care a promovat introducerea pieţei unice, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1993 şi a permis libera circulaţie a persoanelor, capitalurilor, bunurilor şi serviciilor în cadrul a ceea ce a fost Comunitatea Economică Europeană.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici