Japonia ameninţă: Racheta nord-coreeană va fi doborâtă dacă se îndreaptă spre teritoriul său

Ministrul japonez al Apărării a declarat că autorităţile de la Tokyo ar putea să distrugă o rachetă lansată de Coreea de Nord, în cazul în care aceasta se va îndrepta spre teritoriul sau apele sale.

499 afișări
Imaginea articolului Japonia ameninţă: Racheta nord-coreeană va fi doborâtă dacă se îndreaptă spre teritoriul său

Japonia ameninţă: Racheta nord-coreeană va fi doborâtă dacă se îndreaptă spre teritoriul său (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Phenianul a anunţat că intenţionează să lanseze un satelit pe orbită cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acţiune, însă Statele Unite şi alte ţări consideră că este vorba despre un test disimulat de rachetă care încalcă rezoluţiile ONU.

"Iau în considerare să ordon interceptarea acestei" rachete, a declarat ministrul Naoki Tanaka în Parlamentul nipon, precizând că un asemenea ordin este supus aprobării premierului. De asemenea, ziarele nipone Asashi şi Yomiuri au anunţat că Japonia analizează posibilitatea mobilizării unor nave din clasa Aegis şi unor rachete Patriot de tip PAC-3 sol-aer pentru a intercepta racheta nord-coreeană, relatează Fox News.

Guvernul japonez a anunţat luni seara că Phenianul a informat Organizaţia Maritimă Internaţională cu privire la traiectoria programată a rachetei, adăugând că, în opinia sa, proiectilul ar putea survola parţial sudul Insulelor Okinawa.

Anunţul regimului nord-coreean cu privire la lansarea unui satelit în aprilie pune la îndoială aplicarea unui acord încheiat luna trecută de Statele Unite şi Coreea de Nord referitor la programul său nuclear. Phenianul a fost de acord cu suspendarea programului de îmbogăţire a uraniului, a lansărilor de rachete cu rază lungă de acţiune şi a testelor nucleare, în schimbul unor ajutoare alimentare american de 240.000 de tone, promiţând primirea inspectorilor AIEA.

Îngrijorările autorităţilor de la Tokyo referitoare la tirul de rachetă intervin în contextul în care un oficial nord-coreean a anunţat că Phenianul a invitat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită inspectori care să ajute la implementarea acordului cu Statele Unite. Negociatorul-şef nord-coreean în dosarul nuclear Ri Yong-ho a declarat luni seara la Beijing că, în opinia sa, acordul cu Washingtonul este în continuare în vigoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici