Japonia ar putea deversa apa contaminată de la Fukushima în mare. Când va fi făcut anunţul oficial

  • La aproape un deceniu după dezastrul nuclear de la Fukushima, guvernul Japoniei a decis să deverseze apa contaminată din uzina distrusă în mare - mass-media locală
  • Un anunţ oficial este aşteaptat mai târziu în această lună, anunţă Reuters.
831 afișări
Imaginea articolului Japonia ar putea deversa apa contaminată de la Fukushima în mare. Când va fi făcut anunţul oficial

FOTO: Profimedia

Decizia va stârni nemulţumirea ţărilor vecine, cum ar fi Coreea de Sud, care a intensificat deja testele de radiaţii pentru produsele alimentare din Japonia, dar şi să afecteze grav industria pescuitului din Fukushima, care s-a împotrivit ani de zile împotriva unei astfel de decizii.

Deversarea apei contaminate de la uzina nucleară Fukushima Daiichi a reprezentat o problemă pentru Japonia, care continuă un proiect de dezafectare a instalaţiilor. Peste un milion de tone de apă contaminată sunt depozitate în prezent în rezervoare uriaşe.

Centrala, condusă de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc 9501.T, a suferit un grav accident nuclar după un cutremur şi un tsunami în 2011.

Vineri, ministrul japonez al industriei, Hiroshi Kajiyama, a declarat că nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la eliminarea apei, însă guvernul îşi propune să ia rapid o hotărâre.

El nu a dat alte detalii, inclusiv un interval de timp.

Ziarul Asahi a raportat că orice proces de deversare ar trebui să fie pregătit aproximativ doi ani, pentru că apa trebuie să treacă mai întâi printr-un proces de filtrare, înainte de a fi diluată cu apă de mare şi în cele din urmă eliberată în ocean.

În 2018, Tokyo Electric şi-a cerut scuze după ce a admis că sistemele sale de filtrare nu au îndepărtat toate materialele periculoase din apă, colectate din conductele de răcire folosite pentru a împiedica topirea miezului reactoarelor.

Compania a declarat că intenţionează să îndepărteze toate particulele radioactive din apă, cu excepţia tritiului, un izotop de hidrogen greu de separat şi care este considerat a fi relativ inofensiv.

Săptămâna trecută, reprezentanţii industriei japoneze a pescuitului au cerut guvernului să nu permită eliberarea apei contaminate din uzina Fukushima în mare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici