Japonia menţine ALERTA SPECIALĂ în sud pentru taifunul Neoguri: Este "o situaţie excepţională, cu un potenţial enorm de pericol"

"Alerta specială" a fost menţinută marţi dimineaţa în sudul Japoniei pentru insulele Miyako şi Okinawa, ameninţate de puternicul taifun Neoguri, care se apropie cu viteză redusă, potrivit autorităţilor locale.

1216 afișări
Imaginea articolului Japonia menţine ALERTA SPECIALĂ în sud pentru taifunul Neoguri: Este "o situaţie excepţională, cu un potenţial enorm de pericol"

Japonia menţine ALERTA SPECIALĂ în sud pentru taifunul Neoguri: Este "o situaţie excepţională, cu un potenţial enorm de pericol" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Agenţia meteorologică niponă a lansat un avertisment major de rafale puternice de vânt, ploi torenţiale şi valuri gigantice, care afectează deja părţile sudice ale zonelor vizate.

"Este vorba despre o situaţie excepţională, cu un potenţial enorm de pericol, şi dorim ca populaţia să fie în locuri sigure, urmând sfaturile autorităţilor locale, înainte ca furtuna să sosească", a avertizat un oficial al Agenţiei meteorologice.

După Miyako, unde o recomandare de evacuare a fost anunţată începând de luni seara pentru aproximativ 55.000 de locuitori, insula principală Okinawa a intrat de asemenea într-o zonă vastă de rafale puternice de vânt, care vor dura pe parcursul întregii zile cu intensităţi de până la 215 kilometri pe oră, sau chiar mai mult, în cursul după-amiezii.

De asemenea, recomandări de evacuare au fost adresate marţi dimineaţa pentru 42.000 locuitori din Nanjo şi pentru 96.000 de persoane din Ginowan, două aglomeraţii din sudul insulei Okinawa.

În total, aproximativ 193.000 de persoane sunt vizatede aceste recomandări, însă puţine dintre ele le urmaseră până marţi dimineaţa, potrivit autorităţilor regionale.

La ora locală 08.00 (02.00, ora României), centrul Neoguri, al optulea taifun al sezonului, se afla la aproximativ 90 de kilometri est de insula Miyako.

"Ţinând cont de direcţia sa, (taifunul) este acum mai aproape de insulă", a precizat postul de televiziune NHK.

La Miyako şi Okinawa, aproximativ 6.800 de locuinţe erau private de curent electric marţi dimineaţa, potrivit autorităţilor şi NHK.

Neoguri va continua să avanseze lent (aproximativ 20-25 de kilometri pe oră) către nord, apoi către est, aducând rafale de vânt de până la 270 de kilometri pe oră.

Valurile ar putea atinge 14 metri, potrivit Agenţiei meteorologice. Toate zborurile prevăzute pentru marţi cu plecare şi cu destinaţia Okinawa au fost anulate, la fel ca şi cursele navale dintre insule.

Şcolile şi întreprinderile vor rămâne închise cel puţin o zi.

"Am cerut autorităţilor locale să nu ezite să lanseze ordine de evacuare şi să nu se teamă de un exces de prudenţă", a declarat, luni, Keiji Furuya, ministrul însărcinat cu gestionarea catastrofelor.

De altfel, o zonă largă din sud-vestul arhipelagului (Kyushu, în special) este afectată de ploi foarte puternice ce riscă să se amplifice, generând temeri în privinţa producerii unor alunecări de teren.

Potrivit ultimelor previziuni ale Agenţiei meteorologice, Neoguri va traversa aproape toată partea de sud a Japoniei pe parcursul săptămânii.

Agenţia apreciază că taifunului va scădea în intensitate, însă, cu toate acestea, Japonia trebuie să se aştepte la intemperii puternice în orele şi zilele care vor veni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici